Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Νοε-2019 17:20

  Πακέτο βοήθειας 79 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν για την Υεμένη

  Πακέτο βοήθειας 79 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν για την Υεμένη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα, δέσμη βοήθειας ύψους 79 εκατομμυρίων ευρώ, για την υποστήριξη της Υεμένης, όπου ο πόλεμος και η πείνα έχουν δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση και έχουν καταστρέψει τα μέσα διαβίωσης από το 2015. Η στήριξη αυτή θα συμβάλει στη διατήρηση δημόσιων υπηρεσιών, όπως η Υγεία και η Εκπαίδευση, αλλά θα αποτελέσει και μία προσπάθεια ανάπτυξης ευκαιριών αναζωογόνησης της χώρας.

  Ο κ. Neven Mimica, Επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, δήλωσε: "Η Υεμένη είναι μια χώρα που έχει διαλυθεί από συγκρούσεις και έχει καταστραφεί από τη βία, αλλά είναι επίσης μια χώρα γεμάτη ανθεκτικότητα και επιχειρηματικότητα. Εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ προς τον λαό της Υεμένης, η σημερινή δέσμη μέτρων αξίας 79 εκατομμυρίων ευρώ θα στηρίξει τις υπηρεσίες Υγείας, την πρόσβαση στο νερό, τα τρόφιμα και την εκπαίδευση, καθώς και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων".

  Η στήριξη της ΕΕ θα επικεντρωθεί σε δύο τομείς. Κατ' αρχάς, θα βοηθήσει τις κοινότητες της Υεμένης, όπως τα τοπικά συμβούλια, να βελτιώσουν τις υπηρεσίες Υγείας, την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τρόφιμα, την υγειονομική περίθαλψη πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής περίθαλψης και να επενδύσουν στην εκπαίδευση. Επιπλέον, θα προωθηθεί η καλύτερη είσπραξη εσόδων και δαπανών, καθώς και η καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων.

  Δεύτερον, θα τονώσει τον ιδιωτικό τομέα, ιδίως τους οικονομικούς φορείς μικρής κλίμακας, για παράδειγμα στον τομέα των γεωργικών επιχειρήσεων. Αυτό θα υποστηρίξει την ικανότητα των ανθρώπων να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και να ενισχύσουν την αντοχή τους σε μια χώρα όπου η οικονομία έχει σταματήσει ουσιαστικά λόγω της πενταετούς σύγκρουσης.

  Ιστορικό

  Η σημερινή στήριξη συμπληρώνει την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ προς τους κατοίκους της Υεμένης που ανέρχεται σε 440 εκατ. ευρώ από το 2015. Με τη σημερινή δέσμη μέτρων, η αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ προς πληθυσμούς που πλήττονται από κρίσεις, στην Υεμένη, ανέρχεται σε 323 εκατ. ευρώ από την αρχή της κρίσης.

  Η νέα αυτή στήριξη ευθυγραμμίζεται με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Υεμένη, τον Ιούνιο του 2018, και τον Φεβρουάριο του 2019, τα οποία έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση των ευάλωτων κοινοτήτων που πλήττονται από τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες και την ανθρωπιστική κρίση και επαναλαμβάνουν τη δέσμευση της ΕΕ να στηρίξει προσπάθειες για μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική λύση της σύγκρουσης στη χώρα. Η σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Υεμένης και του Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ, στις 5 Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας, αποτελεί σημαντικό βήμα προς την αποσυμφόρηση και την ειρήνη στην Υεμένη και στην περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνει τα συμβαλλόμενα μέρη, να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να συνεχίσουν τις εργασίες τους, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, βεβαιώνοντας τη συμμετοχή όλων των Υεμενιτών στη διαδικασία αποκλιμάκωσης και συμφιλίωσης.

  Η σύγκρουση στην Υεμένη έχει οδηγήσει στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο. Τα σημερινά επίπεδα πείνας, φτώχειας και εξάπλωσης των ασθενειών, που μπορούν να προληφθούν, είναι άνευ προηγουμένου.

  Η προτεραιότητα της ΕΕ είναι να προστατεύσει τις μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες προοπτικές των υπηκόων της Υεμένης, εμποδίζοντας την κατάρρευση των θεσμικών και οικονομικών δομών. Ο πληθυσμός της Υεμένης εξαρτάται από το τι έχει απομείνει από αυτές τις δομές για βασικές υπηρεσίες για την επιβίωσή τους, καθώς και για τη διατήρηση των υπολειμμάτων του κοινωνικού ιστού της χώρας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ