Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Νοε-2019 08:04

  "Χάρτης'' τεσσάρων σημείων για την έκβαση των βρετανικών εκλογών και του Brexit

  "Χάρτης'' τεσσάρων σημείων για την έκβαση των βρετανικών εκλογών και του Brexit
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται σε πλήρη προεκλογική εκστρατεία ενόψει εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, οι οποίες έρχονται εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για το ζήτημα του Brexit.

  Ακολουθεί ένας ''χάρτης'' που δίνει την εικόνα των εκλογών, ο οποίος καταρτίστηκε με τη χρήση στοιχείων από έρευνα της YouGov στην οποία συμμετείχαν 11.590 ενήλικες στο διάστημα 17-28 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το CNBC.

  Οι προθέσεις των ψηφοφόρων

  Το Brexit έχει αποδειχτεί το πιο διχαστικό ζήτημα στο Ηνωμένο Βασίλειο τόσο για τους πολίτες όσο και για τους πολιτικούς, και οι εκλογές θα αναδείξουν και πάλι αυτή τη διαφορά μεταξύ των υποστηρικτών του Brexit και του Remain.

  Το Συντηρητικό Κόμμα και το Κόμμα του Brexit προσελκύουν υποστηρικτές της εξόδου, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) τάσσονται υπέρ της παραμονής.

  Το κόμμα των Εργατικών κατηγορήθηκε ότι έχει στείλει μεικτά μηνύματα σχετικά με τη θέση του για το Brexit και στην εκστρατεία του επιθυμεί δεύτερο δημοψήφισμα.

  Προθέσεις ψήφου ανά ηλικία

  Το 2017, οι γενικές εκλογές αποκάλυψαν ότι οι πιο ηλικιωμένοι ψηφοφόροι ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία Συντηρητικούς ενώ οι νεότεροι υποστήριξαν τους Εργατικούς και αυτή η τάση φαίνεται να συνεχίζεται.

  Αντίστοιχα, ο "χάρτης" της YouGov με τις προθέσεις των ψηφοφόρων ανά ηλικία, δείχνει ότι το αριστερό Εργατικό Κόμμα είναι πιο δημοφιλές στους νέους ηλικίας 18-24 ετών. Το κεντροδεξιό Συντηρητικό Κόμμα είναι πολύ δημοφιλές στο άλλο άκρο του φάσματος, με σχεδόν το 60% των ψηφοφόρων άνω των 70 ετών να σκοπεύουν να ψηφίσουν το κόμμα.

  Ποσοστό των ψηφοφόρων που είναι βέβαιο ότι θα ψηφίσουν ανά ηλικία

  Με τους νέους ψηφοφόρους να μαζεύουν περισσότερες πιθανότητες να ψηφίσουν για τους Εργατικούς, η έρευνα δείχνει ότι οι ψηφοφόροι (που τείνουν προς το Συντηρητικό Κόμμα) μαζεύουν περισσότερες πιθανότητες να δώσουν πράγματι το παρών στις κάλπες.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της YouGov, το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι βέβαιο ότι θα ψηφίσουν στις εκλογές. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 70% για τους ψηφοφόρους άνω των 60. Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, εάν πραγματοποιηθούν σε μια κρύα και βροχερή ημέρα, θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους νέους από το να πάνε στις κάλπες. Το ίδιο όμως θα μπορούσε να ισχύσει και για τους ηλικιωμένους ψηφοφόρους.

  Προθέσεις ψήφου με βάση το εκπαιδευτικό υπόβαθρο

  Οι κάτοχοι πτυχίων φαίνεται να συγκλίνουν προς το Εργατικό Κόμμα και τους κεντροαριστερούς Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

  Αντιθέτως, όσοι έχουν αποκτήσει απολυτήριο γυμνασίου ή έχουν επίπεδο εκπαίδευσης GCSE (στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι νέοι μπορούν να εγκαταλείψουν το σχολείο στα 16 μετά την ολοκλήρωση των GCSE) είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν για το Συντηρητικό Κόμμα ή το Κόμμα του Brexit.

  Η YouGov σημειώνει στον ιστότοπό της ότι όταν πρόκειται για την εκπαίδευση και την πρόθεση των ψηφοφόρων "μέρος αυτής της τάσης θα σχετίζεται με την ηλικία, καθώς οι ηλικιωμένοι είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πτυχίο, ωστόσο η εκπαίδευση φαίνεται να έχει ανεξάρτητη επιρροή πάνω σε αυτή".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ