Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Νοε-2019 11:24

  Μετέωρη παραμένει η πρόταση Σολτς για την τραπεζική ένωση

  Μετέωρη παραμένει η πρόταση Σολτς για την τραπεζική ένωση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Ράπτη

  Η Γερμανία βλεφάρισε πρώτη; Όχι ακριβώς

  Το άρθρο του Όλαφ Σολτς στους Financial Times με το οποίο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρότεινε κινήσεις εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, με κυριότερη τη σύσταση κοινού μηχανισμού ασφάλισης καταθέσεων, μοιάζει με εγκατάλειψη των αντιστάσεων του Βερολίνου σε ό,τι ως τώρα αντιμετώπιζε ως ανάθεμα, παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις Κομισιόν και ΕΚΤ.

  Ωστόσο, η πρόταση Σολτς ούτε αποτελεί υποχώρηση από τις κυριότερες γερμανικές "κόκκινες γραμμές”, ούτε, και είναι αυτό το κρισιμότερο, αποτελεί συμφωνημένη θέση του ομοσπονδιακού "μεγάλου συνασπισμού”.

  Σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε κατά το μπρίφινγκ της Τρίτης, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι η πρόταση Σολτς αποτελεί "συμβολή στη συζήτηση” και δεν έχει συζητηθεί επισήμως στο υπουργικό συμβούλιο.

  Η συγκυρία δεν είναι αθώα: Ο Σοσιαλδημοκράτης Σολτς διεκδικεί την ανάδειξή του στην προεδρία του SPD κατά τις εσωκομματικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη του μηνός. Το άρθρο στους Finalcial Times, όσο και αν απευθύνεται σε ένα διεθνές ακροατήριο, μοιάζει περισσότερο στοχευμένο προς το εσωτερικό κοινό. Για τη βάση των Σοσιαλδημοκρατών κάθε τοποθέτηση που υπογραμμίζει την διακριτότητα και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος είναι ευπρόσδεκτη.

  Συμβαίνει όμως η κατάσταση να είναι πιο περίπλοκη. Με το τέλος του χρόνου το SPD θα πρέπει να προβεί στον προγραμματισμένο απολογισμό της διετούς συγκυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες, από τον οποίο και θα κριθεί η συνέχιση της παραμονής στο "μεγάλο συνασπισμό”. Ήδη πάντως έχει προβάλει στον ορίζοντα μία θελκτική αφορμή διαζυγίου, αν κρίνουμε από τις τριβές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων σχετικά με την καθιέρωση κατώτατης σύνταξης – και η αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών, που φιλοδοξεί να επικρατήσει του Σολτς, τροφοδοτεί καταλλήλως την αντιπαράθεση.

  Την ίδια ώρα, ανοιχτό είναι το ζήτημα της ηγεσίας στην Χριστιανική Ένωση. Η πρόεδρος της CDU και υπουργός Άμυνας, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ χάνει διαρκώς έδαφος στην κούρσα για την διαδοχή της Άγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, θέση για την οποία κινείται ο εσωκομματικός αντίπαλός της Φρίντριχ Μερτς, αλλά και ο ηγέτης του αδελφού κόμματος της CSU και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από πρωταγωνιστής των ενδοπαραταξιακών και ενδοκυβερνητικών τριβών το προηγούμενο διάστημα, ο Ζέντερ έχει μεταμορφωθεί σε έναν αθόρυβο και "εποικοδομητικό” παίκτη.

  Όπως και αν έχει, η πρόταση Σολτς για την τραπεζική ένωση δύσκολα θα ικανοποιήσει συνομιλητές όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Και αυτό διότι συνοδεύεται από όρους, όπως η συνέχιση της εκκαθάρισης των τραπεζικών ισολογισμών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η δημιουργία ενός πλαισίου εποπτείας και εκκαθάρισης και για τις μικρομεσαίες, μη-συστημικές τράπεζες (ώστε να μην επαναληφθεί το προηγούμενο της ελαστικής ερμηνείας του no bailout το 2017 για τη Monte dei Paschi di Siena), η αποτίμηση ρίσκου στους κρατικούς τίτλους που διακρατούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μια συμφωνία εναρμόνισης του εταιρικού φορολογικού συντελεστή. Σε αντάλλαγμα, προσφέρεται απλώς ένας "δευτερογενής” μηχανισμός ασφάλισης καταθέσεων, που θα ενεργοποιείται προς υποστήριξη των εθνικών (με δάνεια που συν τω χρόνω θα μπορούν να μετατρέπονται σε μεταβιβάσεις), ενώ βέβαια δεν γίνεται λόγος για ευρωομόλογο.

  Με άλλα λόγια, ο κατακερματισμός του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος συνεχίζεται, όπως εν μέρει και το σφιχταγκάλισμα κρατικού και δημόσιου χρέους. Όμως, το ότι δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για έναν διάλογο, αντί απλώς να ανεμίζεται το γερμανικό βέτο δεν είναι αμελητέο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ