Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Νοε-2019 20:42

  Κίνα: Εξετάζει επένδυση έως $10 δισ. στην IPO της Aramco

  Κίνα: Εξετάζει επένδυση έως $10 δισ. στην IPO της Aramco
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι κρατικά ελεγχόμενες οντότητες της Κίνας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για μια συνολική επένδυση 5 έως 10 δισ. δολαρίων στην αρχική δημόσια εγγραφή της Aramco, καθώς η Σουηδική Αραβία ζητά τη συνδρομή φιλικών προς αυτή κυβερνήσεων για να πετύχει μια πώληση-ρεκόρ, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην υπόθεση. 

  Το fund Silk Road του Πεκίνου είναι μεταξύ των μερών που εξετάζουν την αγορά μετοχών στην IPO, σύμφωνα με τις πηγές. Στην προσφορά ίσως συμμετάσχουν και ορισμένα άλλα κινεζικά funds και κρατικές επιχειρήσεις, προσθέτουν οι πηγές.

  Ο Πρόεδρος Xi Jinping έχει καταβάλει προσπάθειες να αυξήσει το πολιτικό "βάρος" της Κίνας και να αναβιώσει τους αρχαίους εμπορικούς δρόμους μέσα από την πρωτοβουλία του "Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος". Μια επένδυση στην Aramco θα εδραίωνε τον δεσμό με την Σαουδική Αραβία, αλλά και θα πρόσφερε στην Κίνα έναν τρόπο να αποκομίσει κέρδη από την αύξηση των τιμών πετρελαίου.

  Η κρατική πετρελαιοπαραγωγός Sinopec Group και το fund διαχείρισης κρατικού πλούτου China Investment Corp. πραγματοποίησαν επίσης συζητήσεις για πιθανή επένδυση στην IPO της Aramco τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι συμφωνίες δεν έχουν οριστικοποιηθεί και το "ρόστερ" των επενδυτών ή το ποσό που θα βάλει κάθε επιχείρηση, θα είναι τελικά απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης.

  Το Silk Road Fund ιδρύθηκε το 2014 με αρχικό κεφάλαιο 40 δισ. δολαρίων. Ενισχύθηκε αργότερα με συμπληρωματικά κεφάλαια 14 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ