Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Νοε-2019 08:55

  Επέμβαση της Κομισιόν στο πρόγραμμα πολιτογράφησης επενδυτών

  Επέμβαση της Κομισιόν στο πρόγραμμα πολιτογράφησης επενδυτών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι πρόσφατες δυσφημιστικές εξελίξεις με το κυπριακό πρόγραμμα πολιτογράφησης επενδυτών φαίνεται πως αποτέλεσαν την κορυφή του παγόβουνου και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ετοιμάζεται να αναλάβει τον έλεγχο της κατάστασης.

  Είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε κράτους-μέλους να θέσει τις συνθήκες για απόκτηση ή απώλεια της εθνικότητας αλλά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε στον "Φιλελεύθερο της Κύπρου" εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ερωτήθηκε κατά πόσο είναι ενήμεροι για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το κυπριακό πρόγραμμα και τα δυσφημιστικά δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας.

  Αν και αποφεύχθηκε ο απευθείας σχολιασμός της περίπτωσης της Κύπρου, η τοποθέτηση ήταν ξεκάθαρη: "Η Επιτροπή αναμένει από όλα τα κράτη-μέλη που λειτουργούν προγράμματα πολιτογράφησης επενδυτών να διενεργούν ελέγχους σε θέματα ασφάλειας και σε σχέση με το ιστορικό των αιτητών, με βάση τα υψηλότερα πρότυπα που υπάρχουν. Ελλιπείς έλεγχοι μπορεί να οδηγήσουν σε δημιουργία κινδύνων για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια όχι μόνο για το συγκεκριμένο κράτος-μέλος αλλά για ολόκληρη την Ένωση".

  Πάντως, τα δεδομένα γύρω από τα προγράμματα πολιτογράφησης επενδυτών αναμένεται να αλλάξουν εκ νέου πολύ σύντομα, όχι απλώς σε τοπικό επίπεδο αλλά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, αναμένεται πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα καθοριστούν κοινοί κανόνες ελέγχου τέτοιων περιπτώσεων. "Η Επιτροπή έχει δημιουργήσει μία ομάδα ειδικών που προέρχονται από διάφορα κράτη-μέλη ώστε να βελτιώσει τη διαφάνεια, τη διακυβέρνηση και την ασφάλεια αυτών των σχεδίων. Απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη κοινών κανόνων ασφάλειας για προγράμματα πολιτογράφησης επενδυτών μέχρι το τέλος του 2019", σχολίασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. 

  Καθίσταται πλέον σαφές πως το εγχείρημα που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αρχές του έτους, όταν παρουσίασε σχετική έκθεση γύρω από τα σχέδια πολιτογραφήσεων, παίρνει σάρκα και οστά και οι παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται πλέον να είναι εντονότερες.

  Αναμένονται ανακλήσεις 

  Οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο έρχονται την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις και ανησυχίες που δικαιολογημένα δημιουργήθηκαν τις τελευταίες βδομάδες μετά από μία σειρά δημοσιευμάτων για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε άτομα αμφιβόλου ποιότητας και πηγών εσόδων. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτή του Μαλαισιανού Jho Taek Low αλλά και ατόμων που συνδέονται στενά με το καθεστώς της  Καμπότζης. 

  Στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σε σχέση με τις περιπτώσεις που προέκυψαν τις τελευταίες μέρες κι όλα δείχνουν προς την κατεύθυνση της ανάκλησης αριθμού διαβατηρίων. Άλλωστε, και οι δηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Απομένει να διαφανεί κατά πόσο θα παρθούν τελεσίδικες αποφάσεις ή αν η σχετική διαδικασία χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Επικοινωνώντας με νομικούς, μας ειπώθηκε πως η ανάκληση διαβατηρίου στις περιπτώσεις ατόμων με λευκό ποινικό μητρώο, ενδεχομένως να μην είναι τόσο εύκολη όσο εκτιμάται. Οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών βρέθηκαν την Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο και συζήτησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο, αμφότεροι οι Κ. Πετρίδης και Χ. Γεωργιάδης αρνήθηκαν να σχολιάσουν αν το θέμα συζήτησης ήταν το επενδυτικό πρόγραμμα. Από το συνέδριο του Economist ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε χαρακτηριστικά πως προέχει το καλό όνομα της χώρας και όχι η πώληση άλλης μίας έπαυλης. 


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ