Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Νοε-2019 08:53

  Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφαίνεται για τη δικαστική μεταρρύθμιση στην Πολωνία

  Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφαίνεται για τη δικαστική μεταρρύθμιση στην Πολωνία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) πρόκειται αργότερα σήμερα να αποφανθεί όσον αφορά τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος της Πολωνίας με τις οποίες μεταξύ άλλων μειώνεται η ηλικία συνταξιοδότησης των δικαστών, εν μέσω των ευρύτερων ανησυχιών για το ότι η εθνικιστική δεξιά κυβέρνηση στη Βαρσοβία υπονομεύει θεμελιώδεις αρχές και αξίες της ΕΕ.

  Οι Βρυξέλλες και η Βαρσοβία έχουν εμπλακεί σε διένεξη για μια σειρά μέτρων που προώθησε το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2015, ιδίως τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που επικρίνεται διότι δίνει υπερβολικά μεγάλη επιρροή στο κυβερνών κόμμα.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Πολωνία στο ΔΕΕ εξαιτίας της θέσπισης των κανόνων βάσει των οποίων μειώνεται η ηλικία συνταξιοδότησης των δικαστών από τα 67 στα 65 για τους άνδρες και στα 60 για τις γυναίκες, με εξαίρεση δικαστικούς που μπορούν να συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους για περισσότερο χρόνο με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης.

  Οι μεταρρυθμίσεις αυτές τροποποιήθηκαν έκτοτε από την πολωνική κυβέρνηση, αλλά η Κομισιόν θεωρεί ότι οι επιφυλάξεις που πρόβαλε δεν έχουν απαντηθεί πλήρως από τη Βαρσοβία.

  Νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κέρδισε σε μια παρόμοια υπόθεση, που αφορούσε την ηλικία συνταξιοδότησης των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολωνίας. Έχει επίσης αναλάβει νομική δράση για τον νέο πειθαρχικό κώδικα των απλών δικαστών.

  Τον Ιούνιο ο Γενικός Εισαγγελέας Εβγκένι Τάντσεφ επιχειρηματολόγησε ότι οι μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος και ειδικά η αλλαγή της ηλικίας συνταξιοδότησης αντίκεινται στο ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς αποτελούν διάκριση βάσει του φύλου ενώ δίνουν στην εκτελεστική εξουσία δυνατότητα παρεμβάσεων στη δικαστική εξουσία, θέτοντας εν αμφιβόλω την ανεξαρτησία του συστήματος δικαιοσύνης.

  Η απόφαση του ΔΕΕ, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, αναμένεται να ανακοινωθεί περί τις 11:00 [ώρα Ελλάδας].

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ