Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Νοε-2019 08:52

  Η "ασφάλεια" της αποταμίευσης "θολώνει" και τη λάμψη του χρυσού

  Η "ασφάλεια" της αποταμίευσης "θολώνει" και τη λάμψη του χρυσού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Ο Αύγουστος και ειδικά η τελευταία εβδομάδα του έγινε το πεδίο πάνω στο οποίο συνέπεσαν τέσσερις ιδιαίτερα άσχημες συγκυρίες, προκαλώντας έναν -όχι και το τόσο - "μίνι” σεισμό στις διεθνείς αγορές, στέλνοντας ταυτόχρονα στα ύψη τον χρυσό και τα γερμανικά/αμερικάνικα ομόλογα. 

  Ντράγκι και Πάουελ μέσα σε λίγες εβδομάδες ανέτρεψαν την εικόνα. Τον Αύγουστο τα στοιχεία που ενίσχυαν τις προβλέψεις για ταχεία επιβράδυνση της αμερικάνικης οικονομίας, τα "άσχημα” νέα από τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας και η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, προκάλεσαν μια ταχύτατη επιδείνωση της κατάστασης στις αγορές, μετακινώντας μεγάλους όγκους κεφαλαίων σε εκείνα τα assets που διεθνώς αντιμετωπίζονται σαν καταφύγιο στις οικονομικές καταιγίδες. 

  Χρυσός, γερμανικά ομόλογα και αμερικάνικοι δεκαετείς τίτλοι "εκτινάχθηκαν” μέσα σε 48 ώρες στις 27 και 28 Αυγούστου. 

  Ο χρυσός άγγιξε σε χρόνο μηδέν τα 1550 δολ. παρά την ενίσχυσή του δολαρίου, η απόδοση του γερμανικού Bund έφθασε το – 0,71%, ενώ το αμερικάνικο δεκαετές άγγιξε το 1,5%. 

  Την ίδια στιγμή το γιέν και το ελβετικό φράγκο γνώρισαν κατακόρυφη αύξηση της ζήτησής τους στις αγορές συναλλάγματος, ενώ σταθερά τα τελευταία χρόνια η συναλλαγματική τους αξία διολισθαίνει. 

  Σήμερα δύο μήνες μετά, όσοι έσπευσαν να προφυλαχθούν από την καταιγίδα που φαινόταν να ξεσπά, έχουν ...κάψει τα δάχτυλά τους, πληρώνοντας πολύ ακριβό "ενοίκιο” στα καταφύγια χρυσού και ομολόγων που έτρεξαν να προφυλαχθούν.

  Μέσα σε δύο μήνες είχαν απώλειες της τάξης του 3% - 4% οι οποίες κατά πως φαίνεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τουλάχιστον στον ορατό ορίζοντα. Ο χρυσός διολίσθησε στην περιοχή των 1500 δολ. με μικρά σκαμπανεβάσματα, το γερμανικό bund είδε την απόδοσή του να μετακινείται από το – 0,71 σε – 0,35% ενώ το αμερικάνικο δεκαετές (η απόδοσή του) ανέβηκε στο 1,75%. 

  Τι συνέβη; Η απάντηση είναι προφανής

  Οι αποφάσεις της ΕΚΤ στις 12 Σεπτέμβρη και της Fed λίγο μετά ανέτρεψαν τα δεδομένα των αγορών και έκαναν τους επενδυτές να αλλάξουν κατεύθυνση καθώς οι δύο ισχυρότερες τράπεζες του πλανήτη ανακοίνωσαν την απόφασή τους για πρώτη φορά τόσο (χρονικά) συντονισμένα να παρέμβουν με νέα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. Ο Ντράγκι δρομολόγησε ένα νέο QE II και ο Πάουελ εσπευσμένα ανακοίνωσε ένα νέο "μη QE”, όπως επιμένει να λέει, που πλημμύρισαν τις αγορές με "φρέσκο” δωρεάν χρήμα και "προσδοκίες”. 

  Πολύ γρήγορα τα κεφάλαια που είχαν μετακινηθεί στα assets "καταφύγια” άλλαξαν προορισμό και επέστρεψαν στην βάση τους. Οι απώλειες μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες για όλους όσους αμφισβήτησαν την ετοιμότητα των Κεντρικών Τραπεζών "κόστισε” περίπου 3% με 4% των κεφαλαίων τους... Το μεγάλο ερώτημα βέβαια που απομένει είναι μέχρι πότε οι κεντρικοί τραπεζίτες θα μπορούν να το κάνουν αυτό. Από τα τέλη του 2018 όλα δείχνουν ότι η διεθνής οικονομία χωρίς αυτόν τον "ορό επιβίωσης” δεν μπορεί να συνεχίσει.

  Τα γεγονότα του Αυγούστου και η αντίδραση της ΕΚΤ και της Fed, ήταν η απόδειξη ότι το "whatever it takes” του 2012 (δήλωση Ντράγκι) είναι πλέον μία "γραμμή” από την οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν. Αλλά μέχρι πότε; Το ερώτημα τέθηκε με σαφήνεια στην Σύνοδο του ΔΝΤ τον Οκτώβρη αλλά δεν απαντήθηκε πειστικά από κανέναν.   
                
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ