Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Νοε-2019 23:19

  Η Λαγκάρντ εκθειάζει Σόιμπλε στην πρώτη της ομιλία ως επικεφαλής της ΕΚΤ

  Η Λαγκάρντ εκθειάζει Σόιμπλε στην πρώτη της ομιλία ως επικεφαλής της ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:40

  Στην πολιτική διάσταση του εγχειρήματος του ευρώ και τη συμβολή του προέδρου της γερμανικής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην επιτυχία του αναφέρθηκε η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

  Η πρώτη ομιλία της Λαγκάρντ, ως επικεφαλής της ΕΚΤ, δεν αφορούσε τη νομισματική πολιτική της τράπεζας, καθώς έγινε προς τιμή του Σόιμπλε στο Βερολίνο. "Κατάλαβες αμέσως ότι η επανένωση της Γερμανίας θα μπορούσε να προκαλέσει ενθουσιασμό στη χώρα, αλλά φόβο στο εξωτερικό. Ήξερες ότι η Γερμανία θα μπορούσε να δείξει με τον καλύτερο τρόπο τη βαθειά συνείδηση της ιστορικής ευθύνης της έναντι της Ευρώπης, έχοντας ένα κοινό νόμισμα με τους γείτονές της", δήλωσε η Λαγκάρντ απευθυνόμενη στον Σόιμπλε.

  "Μας θύμισες ότι το ευρώ ήταν πάντοτε κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα", συνέχισε, ενώ αναφέρθηκε στην πεποίθησή του ότι "αν μια λύση είναι καλή για την Ευρώπη είναι καλή για τη Γερμανία και αν κάτι είναι κακό για την Ευρώπη δεν μπορεί να είναι καλό για τη Γερμανία".

  "Ασφαλώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το τι είναι μια "καλή λύση" για την Ευρώπη, όπως, για παράδειγμα, η σωστή ισορροπία μεταξύ της κατανομής του κινδύνου και της μείωσης του κινδύνου μεταξύ των χωρών της Νομισματικής Ένωσης", σημείωσε η Λαγκάρντ.

  "Αλλά πάντα μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι όταν συμφωνούσες με τους Ευρωπαίους εταίρους τον προτεινόμενο τρόπο δράσης, τον υπερασπιζόσουν με αποφασιστικότητα", συμπλήρωσε.

  Η επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στην επιμονή του Σόιμπλε στην "υλοποίηση" των δεσμεύσεων που το κάθε κράτος αναλαμβάνει: "Κατάλαβες πολύ νωρίς ότι μια νομισματική ένωση που περιλαμβάνει διαφορετικά κράτη μπορεί να είναι βιώσιμη αν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Και κατάλαβες ότι η εμπιστοσύνη δεν προκύπτει από δηλώσεις ή συνθήκες: χτίζεται από δράσεις που δείχνουν την αποφασιστικότητα των κρατών να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έκαναν".

  Εκπληκτικός διαπραγματευτής

  Η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για έναν "εκπληκτικό διαπραγματευτή", ο οποίος πάντα ήταν "δίκαιος και ευθύς".

  "Υπήρξαν στιγμές σε κρίσεις που έπρεπε να πάρεις σκληρές αποφάσεις", σημείωσε. "Πρόσφατα μίλησες για τη λύπη που νιώθεις για όσους υπέφεραν και δήλωσες ότι συχνά σκέφτεσαι πώς θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει διαφορετικά τα πράγματα. Αυτή είναι η δήλωση ενός αληθινού πολιτικού άνδρα: η ικανότητα να εξετάζει  ενδελεχώς την καλύτερη πορεία δράσης, αποφεύγοντας την εσφαλμένη βεβαιότητα".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ