Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Οκτ-2019 14:30

  ΗΠΑ: Ανάπτυξη 1,9% στο γ΄ τρίμηνο

  ΗΠΑ: Ανάπτυξη 1,9% στο γ΄ τρίμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επιβραδύνθηκε ελαφρώς ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ στο γ΄ τρίμηνο καθώς μειώθηκαν οι επιχειρηματικές επενδύσεις, αν και οι ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες και μια βελτίωση στον τομέα της στέγασης, διατήρησε σε τροχιά την οικονομική ανάπτυξη.

  Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,9% και αποτελεί μικρή επιβράδυνση από το 2% του β΄ τριμήνου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ανάπτυξη 1,6% για το γ΄ τρίμηνο.

  Η ισχυρότερη του αναμενόμενου οικονομική ανάπτυξη τονώθηκε από τις κυβερνητικές και καταναλωτικές δαπάνες, τις επενδύσεις σε κατοικίες και τις εξαγωγές.

  Αυτό εν μέρει εξισορροπήθηκε από την πτώση των επιχειρηματικών επενδύσεων.

  Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η ανάπτυξη έτρεξε με ρυθμό 2%, που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό από το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

  Οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνθηκαν στο 2,9% στο γ΄ τρίμηνο από το 4,6% του β΄ τριμήνου. Οι δαπάνες για μεγάλες αγορές όπως αυτοκίνητα και συσκευές επιβραδύνθηκαν αλλά παρέμειναν ισχυρές, και αυξήθηκαν 7,6% στο γ΄ τρίμηνο από 13% στο β΄ τρίμηνο, ενώ οι δαπάνες σε υπηρεσίες υποχώρησαν στο 1,7%.

  Η συμβολή του εμπορίου στην ανάπτυξη ήταν ουδέτερη στο γ΄ τρίμηνο, καθώς οι καθαρές εξαγωγές αφαίρεσαν ένα ήπιο 0,08% από την ανάπτυξη.

  Ο ρυθμός των εξαγωγών αυξήθηκε στο 0,7% μετά από την πτώση στο β΄ τρίμηνο, ενώ ο ρυθμός των εισαγωγών αυξήθηκε περισσότερο, κατά 1,2%.

  Τα αποθέματα επίσης επηρέασαν αρνητικά την ανάπτυξη, "κόβωντας" 0,7% από το ρυθμό ανάπτυξης μετά από μια βαθιά πτώση στο β΄ τρίμηνο.

  Ο δείκτης τιμών δαπανών για προσωπική κατανάλωση σημείωσε άνοδο στο 1,5% στο γ΄ τρίμηνο, και οι δομικές τιμές στο 2,2%, ποσοστά σχετικά υποτονικά με βάση τα ιστορικά δεδομένα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ