Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Οκτ-2019 08:58

  Αντίο Ντράγκι με "μηνύματα" για Μέρκελ, Μακρόν, Λαγκάρντ

  Αντίο Ντράγκι με "μηνύματα" για Μέρκελ, Μακρόν, Λαγκάρντ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Η εκδήλωση αποχαιρετισμού για τον Μάριο Ντράγκι στην Φρανκφούρτη είχε όλα όσα θα ήθελε να ακούσει φεύγοντας ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της ΕΚΤ για τα τελευταία κρίσιμα χρόνια, τα χρόνια της κρίσης μετά την κατάρρευση του 2008.

  Μέρκελ, Μακρόν, Ματαρέλα και Λαγκάρντ μπροστά σε ένα αυστηρά επιλεγμένο κοινό, δήλωσαν σε όλους τους τόνους ότι η παρέμβασή του κατά την διάρκεια της θητείας του ήταν ο πλέον καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση του ευρώ και την μετατροπή του σήμερα στο πλέον ισχυρό μετά το δολάριο νόμισμα του πλανήτη.

  Οι τρεις λέξεις με τις οποίες εμπόδισε την κατάρρευση του Ευρώ το 2012 δηλώνοντας στο Λονδίνο και από εκεί στις διεθνείς αγορές, ότι θα κάνει "Whatever it Takes” για να παραμείνει το ευρώ ζωντανό, έπεισαν τις αγορές και σταμάτησαν ένα τσουνάμι που είχε ήδη αρχίσει να σχηματίζεται. Και το οποίο θα μπορούσε να είχε συμπαρασύρει το μεγάλο εγχείρημα της Ευρωζώνης σε ελάχιστο χρόνο.

  Μέρκελ, Μακρόν και Ματαρέλα δεν άφησαν ούτε ίχνος αμφιβολίας για την αναγνώριση αυτού του ρόλου στον Μάριο Ντράγκι, με τον Μακρόν να τοποθετεί το όνομα του Ντράγκι στο Πάνθεον των ονομάτων που θεωρούνται οι "πατέρες” της Ευρώπης.

  Η Λαγκάρντ με την τοποθέτησή της δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι τα δικά της βήματα θα ακολουθήσουν εκείνα του Ντράγκι που όμως άλλαξαν κατεύθυνση τρεις φορές, όσες χρειάσθηκε για να αλλάξει κατεύθυνση η νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, στα χρόνια που ανέλαβε την ευθύνη της ο Ντράγκι...

  Τι είπε, τι ζήτησε

  Με τον γνωστό αργό αλλά γεμάτο αυτοπεποίθηση τρόπο ομιλίας του ο Μάριο Ντράγκι μετά τις ευχαριστίες για τα όσα άκουσε, ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη και ειδικά στην Ευρωζώνη είναι τέτοια που δεν επιτρέπει λήξη "συναγερμού”.

  Ειδικά επισήμανε και μάλλον κοιτούσε στα μάτια την κα Μέρκελ όταν έλεγε πως "έχουμε ανάγκη από την ικανότητα ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης σε επαρκές μέγεθος. Και παράλληλα (σ.σ. χρειαζόμαστε) ένα μηχανισμό επαρκή για την εκτέλεσή του...”.

  Κάποιοι στην αίθουσα ισχυρίζονται ότι είδαν εκείνη την στιγμή τον Εμ. Μακρόν να χαμογελάει και να κοιτάζει την Μέρκελ. Το ζήτημα όμως δεν φαίνεται να είναι απλά ένα ζήτημα προς συζήτηση για το μέλλον, αλλά κάτι που για τον Ντράγκι συναρτάται με την βιωσιμότητα του ευρώ.

  Και το έχει εξηγήσει αυτό σε παρεμβάσεις του στο παρελθόν.

  Η "ιδέα” είναι ότι ένα ενιαίο νόμισμα χρειάζεται από πίσω του μία ενιαία δημοσιονομική "οντότητα” και αυτή προς το παρόν δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο μέσα από ένα ενιαίο προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, που θα ξεπερνά τα όρια και τους περιορισμούς της εθνικής δημοσιονομικής πολιτικής.

  Σ' αυτό βέβαια μετά την επιμονή Μακρόν έχει γίνει το πρώτο βήμα, έχει θεσπισθεί ένας προϋπολογισμός Ευρωζώνης ο οποίος όμως τόσο λόγο μεγέθους, όσο και λόγο θεσμικής κατοχύρωσης είναι σχεδόν αόρατος, για τον ρόλο που ζητά ο Ντράγκι και το Ευρώ.

  Βέβαια ένα τέτοιο "βήμα” είναι ένα καθαρά πολιτικό βήμα και ο Ντράγκι το ξεκαθάρισε επίσης, "το ευρώ είναι κάτι που δεν επιδέχεται αντιστροφής” είπε, "αλλά είναι μία διαδικασία εξόχως πολιτική...”.

  Όλα αυτά βέβαια δεν ειπώθηκαν σαν ωραίες ιδέες αλλά σαν κάτι που δεν έχει εναλλακτική.

  Η νομισματική πολιτική χρησιμοποιήθηκε από τον Μάριο Ντράγκι εξαντλώντας σχεδόν τα όρια της. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι, περισσότερο δε η Λαγκάρντ η οποία δεν έχει πλέον άλλα "εργαλεία” παρέμβασης για να στηρίξει το ευρώ. Και κανείς πλέον δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί αν τα βήματα στα οποία αναφέρθηκε ο Ντράγκι δεν γίνουν έγκαιρα, πριν μία νέα ύφεση χτυπήσει την Ευρωζώνη.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων