Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Οκτ-2019 22:40

  Βρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου

  Βρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:55

  Το κοινοβούλιο της Βρετανίας ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία απόψε το νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Δεκέμβριο.

  Με ψήφους 438 υπέρ η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, όπως ζητούσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

  Μόλις 20 βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση.

  Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί τώρα προς έγκριση στη Βουλή των Λόρδων.

  Τον δρόμο για τις πρόωρες εκλογές άνοιξε νωρίτερα σήμερα το Εργατικό Κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα, δηλώνοντας μέσω του ηγέτη του, Τζέρεμι Κόρμπιν, ότι στηρίζει πλέον τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, καθώς δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα "ασύντακτου" Brexit.

  Μετά την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης της τρίμηνης "ευέλικτης" παράτασης για το Brexit (μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020) που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού και ηγέτη των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον ότι δεν πρόκειται να φέρει προς κύρωση το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες στο τρέχον κοινοβούλιο, ο Κόρμπιν τόνισε ότι πλέον ο φόβος για ένα ασύντακτο Brexit δεν υφίσταται και πλέον το κόμμα του συντάσσεται με το αίτημα για πρόωρες εκλογές.

  Τζόνσον: Η χώρα να ενωθεί για να πραγματοποιήσει το Brexit

  Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ήρθε η ώρα η χώρα να "ενωθεί για να πραγματοποιήσει το Brexit".

  Κόρμπιν: Να χτίσουμε μια χώρα για τους πολλούς

  Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε: "Οι εκλογές αυτές είναι μια ευκαιρία, μοναδική σε μία γενιά, να μεταμορφωθεί η χώρα μας και να πολεμήσουμε τα κατεστημένα συμφέροντα που εμποδίζουν την πρόοδο του λαού.

  Η επιλογή των εκλογών δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη: μια κυβέρνηση των Εργατικών θα είναι στο πλευρό σας, ενώ οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον, που νομίζουν ότι γεννήθηκαν για να κυβερνούν, θα κοιτάξουν μόνο τα συμφέροντα μιας μειοψηφίας προνομιούχων.

  Θα δρομολογήσουμε την πιο φιλόδοξη και δυναμική εκστρατεία για πραγματική αλλαγή που έχει δει ποτέ η χώρα. Αυτή είναι η ευκαιρία μας να χτίσουμε μια χώρα για τους πολλούς, όχι τους λίγους, κατάλληλη για την επόμενη γενιά."

  Σουίνσον: Να εκλέξουμε μια κυβέρνηση που θα σταματήσει το Brexit

  Από την πλευρά της η επικεφαλής των Φιλελεύθερων, Τζο Σουίνσον δήλωσε: "οι εκλογές αυτές θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας μας για πολλές γενιές. Είναι η καλύτερη ευκαιρία να εκλέξουμε μια κυβέρνηση που θα σταματήσει το Brexit.

  Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι το ισχυρότερο κόμμα στο Remain και θα προωθήσουμε ένα πρόγραμμα για να σταματήσουμε το Brexit ανακαλώντας το άρθρο 50.

  Η χώρα αξίζει καλύτερα από τους Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Κόρμπιν και είμαι ενθουσιασμένη να παρουσιάσω το θετικό, φιλοευρωπαϊκό, φιλελεύθερο όραμα μας στη χώρα ως η υποψήφιος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών".

  Φόστερ: Οι ενωτικοί χρειάζονται την πιο ισχυρή τους ομάδα

  Η Αρλίν Φόστερ, επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) εξέφρασε την ικανοποίηση της για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, αναφέροντας τα εξής:

  "Είναι σωστό ο λαός της Βόρειας Ιρλανδίας να εκφραστεί μέσω της κάλπης. Το DUP θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία αυτή για να προωθήσει μια εκστρατεία με το μήνυμα ότι η Βόρεια Ιρλανδία είναι σε καλύτερη μοίρα ενωμένη με το Ηνωμένο Βασίλειο και δεν μπορούμε οικονομικά να διαχωριστούμε από τη Μεγάλη Βρετανία.

  Έχουμε ένα μακρύ ιστορικό στο να υπερασπιζόμαστε τη Β. Ιρλανδία στο Ουέστμινστερ και να φέρνουμε αποτελέσματα για το σύνολο του λαού της Β. Ιρλανδίας.

  Σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας για το πώς θα συγκροτηθεί η επόμενη κυβέρνηση, ο τρόπος που θα ψηφίσει η Βόρεια Ιρλανδία θα έχει σημασία όσο ποτέ άλλοτε. Οι ενωτικοί χρειάζονται την πιο ισχυρή τους ομάδα ώστε τα συμφέροντα της Β. Ιρλανδίας να διαφυλαχτούν στο επόμενο κοινοβούλιο. Η ομάδα αυτή είναι το DUP".

  Προβάδισμα των Συντηρητικών

  Οι πρώτες, μετά το 1923, εκλογές που θα διεξαχθούν στη Βρετανία κοντά στα Χριστούγεννα, αναμένεται ότι θα είναι πολύ απρόβλεπτες: το Brexit έχει κουράσει και εξοργίσει μεγάλους αριθμούς ψηφοφόρων, ενώ έχει επίσης διαβρώσει την παραδοσιακή υποστήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων, του Συντηρητικού και του Εργατικού.

  Τελικά οι ψηφοφόροι θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στον Τζόνσον, που έχει ενθαρρυνθεί και θα πιέσει να εφαρμοστεί η συμφωνία του για το Brexit, και μια σοσιαλιστική κυβέρνηση υπό τον Κόρμπιν, που θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία πριν από ένα δημοψήφισμα.

  Αν κανένα κόμμα δεν σημειώσει μια πειστική νίκη, το αδιέξοδο του Brexit θα συνεχισθεί, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

  Φαίνεται πως ο Μπόρις Τζόνσον το είχε αυτό στο μυαλό του καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση προ τεσσάρων ημερών, της Opinium, το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας διατηρεί προβάδισμα 16 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.

  Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα ποσοστά υπέρ των Συντηρητικών αυξήθηκαν κατά 3% σε σύγκριση με μια προηγούμενη μέτρηση πριν από οκτώ ημέρες και ανέρχονται στο 40%, ενώ το Εργατικό Κόμμα παραμένει σταθερό στο 24%.

  Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών κατέγραψε πτώση μίας ποσοστιαίας μονάδας, στο 15%, ενώ το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ βρίσκεται στο 10%.

  Ο Μπόρις Τζόνσον εξελέγη από το μέλη του κόμματός του τον Ιούλιο για να ξεπεράσει το αδιέξοδο γύρω από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Πρότεινε τη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, αφού απέτυχε να περάσει τη συμφωνία για το διαζύγιο από το κοινοβούλιο εγκαίρως, προκειμένου η χώρα να φύγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

  Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ