Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Οκτ-2019 12:50

  Weidmann: Μην φορτώνετε την ΕΚΤ με στόχους για το κλίμα

  Weidmann: Μην φορτώνετε την ΕΚΤ με στόχους για το κλίμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να αναλάβει σαφή ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει την πολιτική της, να απειλήσει την ανεξαρτησία της και να διακινδυνεύσει την ουδετερότητά της, ανέφερε ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann.

  Καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός φορέων χάραξης πολιτικής συζητά για τον οικονομικό κίνδυνο από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, η μελλοντική πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde προσφάτως υποστήριξε ότι θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τις κεντρικές τράπεζες και τις εποπτικές αρχές να εξετάσουν το πώς μπορούν να συμβάλουν για να αμβλύνουν την κλιματική αλλαγή.

  Ο Weidmann υποστήριξε πως ενώ ο κίνδυνος για την κλιματική αλλαγή δεν είναι επαρκώς αποτιμημένος στα assets και οι περισσότερες τράπεζες δεν λαμβάνουν υπόψη τους τέτοιους κινδύνους, θα ήταν λάθος να χρησιμοποιήσουμε τους τραπεζικούς κανόνες ή τη νομισματική πολιτική, για την επίτευξη πολιτικών στόχων.

  "Μια νομισματική πολιτική που προωθεί ρητά περιβαλλοντικούς στόχους, κινδυνεύει να επιβαρυνθεί υπερβολικά. Και μακροπρόθεσμα, η ανεξαρτησία της θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση", ανέφερε ο Weidmann σε συνέδριο.

  Δήλωσε ότι αγοράζοντας δυσανάλογο ποσοστό "πράσινων" ομολόγων, όπως προτείνεται από κάποιους παρατηρητές της ΕΚΤ, θα παραβίαζε την αρχή της ουδετερότητας της αγοράς.

  Ο Weidmann αναγνώρισε πως τα δύο τρίτα των τραπεζών δεν λαμβάνουν υπόψη τους την κλιματική αλλαγή στη διαχείριση ρίσκου και το κόστος της κλιματικής αλλαγής δεν αποτυπώνεται πλήρως στις αγορές.

  Δήλωσε επίσης πως βίαιες καιρικές συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε πιο ευμετάβλητη ανάπτυξη και πληθωρισμό, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ