Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Οκτ-2019 14:52

  Έκθεση από τη Διεθνή Αμνηστία: Πώς η Τουρκία εξαναγκάζει πρόσφυγες να πάνε στη Συρία

  Έκθεση από τη Διεθνή Αμνηστία: Πώς η Τουρκία εξαναγκάζει πρόσφυγες να πάνε στη Συρία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τουρκία πέρασε τους μήνες πριν από τη στρατιωτική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, απελαύνοντας πρόσφυγες παράνομα, προς τη διαλυμένη από τον οκταετή πόλεμο, χώρα, προτού επιχειρήσει να δημιουργήσει την αποκαλούμενη "ασφαλή ζώνη", στη συριακή πλευρά των συνόρων, αποκάλυψε μια νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο: "Σταλμένοι σε μια Εμπόλεμη Ζώνη: Οι Παράνομες Απελάσεις των Σύριων Προσφύγων από την Τουρκία".

  Η οργάνωση συναντήθηκε ή μίλησε με πρόσφυγες οι οποίοι δήλωσαν ότι η τουρκική αστυνομία τους είχε κτυπήσει ή τους απειλούσε, ώστε να τους αναγκάσει να υπογράψουν έγγραφα, στα οποία δηλώνουν ότι ζητούν να επιστρέψουν στη Συρία, όταν στην πραγματικότητα η Τουρκία τους εξανάγκαζε να επιστρέψουν σε μια εμπόλεμη ζώνη και να θέσουν τη ζωή τους σε σοβαρό κίνδυνο.

  "Ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία επιλέγουν να επιστρέψουν κατευθείαν στις περιοχές σύγκρουσης είναι επικίνδυνος και ανέντιμος. Αντίθετα, η έρευνά μας δείχνει ότι οι άνθρωποι εξαπατώνται ή εξαναγκάζονται να επιστρέψουν", δήλωσε η Anna Shea, ερευνήτρια για τους πρόσφυγες και τα δικαιώματα των μεταναστών, στη Διεθνή Αμνηστία.

  "Η Τουρκία αξίζει την αναγνώριση, για τη φιλοξενία περισσότερων από 3,6 εκατ. γυναικών, ανδρών και παιδιών από τη Συρία, για πάνω από οκτώ χρόνια, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη γενναιοδωρία, ως δικαιολογία για να παραποιήσει τον διεθνή και εσωτερικό νόμο, απελαύνοντας τους ανθρώπους σε μια εν ενεργεία ζώνη συγκρούσεων".

  Χωρίς επίσημες στατιστικές, η εκτίμηση του αριθμού των καταναγκαστικών απελάσεων είναι δύσκολη. Αλλά με βάση δεκάδες συνεντεύξεις που διεξήχθησαν από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 2019 για την έκθεση "Σταλμένοι σε μια Εμπόλεμη Ζώνη: Οι Παράνομες Απελάσεις των Σύριων Προσφύγων από την Τουρκία", η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι, τους τελευταίους μήνες, ο αριθμός τους ανέρχεται σε κάμποσες εκατοντάδες. Οι τουρκικές αρχές ισχυρίζονται ότι έχουν αποχωρήσει συνολικά 315.000 άνθρωποι, για τη Συρία, σε εντελώς οικειοθελή βάση.

  Είναι παράνομο να απελαθούν άνθρωποι στη Συρία, καθώς τους εκθέτει σε πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  "Προκαλεί παγωμάρα το γεγονός ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία, αυτή την εβδομάδα, συμφωνεί με την "ασφαλή και οικειοθελή επιστροφή" των προσφύγων σε μια "ασφαλή ζώνη", που δεν έχει ακόμη καθιερωθεί. Οι επιστροφές μέχρι τώρα δεν ήταν καθόλου ασφαλείς και εθελοντικές -και τώρα εκατομμύρια περισσότεροι πρόσφυγες από τη Συρία διατρέχουν κίνδυνο", δήλωσε η Anna Shea.

  Οι καταναγκαστικές επιστροφές που βαφτίζονται "προαιρετικές"

  Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι όλοι όσοι επιστρέφουν στη Συρία το κάνουν εθελοντικά, αλλά η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας έδειξε ότι πολλοί είχαν εξαναγκαστεί ή παραπλανηθεί όταν υπέγραψαν τα λεγόμενα έγγραφα "εθελοντικής επιστροφής".

  Κάποιοι δήλωσαν ότι χτυπήθηκαν ή απειλήθηκαν με βία, για να αναγκαστούν να υπογράψουν. Άλλοι έλεγαν ότι υπέγραφαν κάποια φόρμα εγγραφής, ότι ήταν μια επιβεβαίωση ότι έλαβαν μια κουβέρτα από ένα κέντρο κράτησης ή μια φόρμα που εξέφραζε την επιθυμία τους να παραμείνουν στην Τουρκία.

  Η Διεθνής Αμνηστία τεκμηριώνει 20 εξακριβωμένες περιπτώσεις καταναγκαστικών απελάσεων, εκ των οποίων κάθε μία αφορούσε ανθρώπους που στάλθηκαν πέρα ​​από τα σύνορα σε λεωφορεία γεμάτα με δεκάδες άλλους ανθρώπους που ήταν δεμένοι με πλαστικά δεσμά και επίσης φαινομενικά εξαναγκάστηκαν σε απέλαση.

  Ο Qasim, 39χρονος πατέρας από το Χαλέπι, δήλωσε ότι κρατήθηκε σε αστυνομικό τμήμα του Ικονίου (σ.σ. τουρκική Konya) για έξι ημέρες, όπου οι αξιωματικοί του είπαν: "Έχετε την επιλογή: ένας ή δύο μήνες ή ένας χρόνος στη φυλακή ή να πάτε στη Συρία".

  Ο John, χριστιανός της Συρίας, δήλωσε ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι μετανάστευσης του είπαν: "Αν ζητήσεις δικηγόρο, θα σας κρατήσουμε έξι ή επτά μήνες και θα σε χτυπήσουμε".

  Απελάθηκε όταν συνελήφθη από την τουρκική ακτοφυλακή, προσπαθώντας να φτάσει στην Ελλάδα, και δήλωσε ότι μετά την άφιξή του στη Συρία κρατήθηκε για μια εβδομάδα στο Idlib από τον το Μέτωπο αλ-Νούσρα (Jabhat al Nusra), το γνωστό συριακό παρακλάδι της Αλ-Κάιντα που άλλαξε στρατόπεδο και υπό το όνομα Jabhat Fatah al-Sham, είναι από το 2016, στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.

  "Ήταν θαύμα που βγήκα ζωντανός από αυτό", είπε.

  Οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με την τουρκική αστυνομία ή με αξιωματούχους μετανάστευσης φαίνεται να θέτει τους πρόσφυγες από τη Συρία σε κίνδυνο κράτησης και απέλασης, όπως η απλή προσέλευση σε συνέντευξη για την ανανέωση έγκυρων εγγράφων ή το να ζητηθεί από κάποιον η ταυτότητά του, στο δρόμο.

  Η πιο συνηθισμένη εξήγηση που δόθηκε στους ανθρώπους για την απέλασή τους, είναι ότι δεν έχουν καταγραφεί ή βρίσκονται εκτός της επαρχίας καταγραφής τους. Ωστόσο, ακόμη και άτομα με έγκυρα αναγνωριστικά στοιχεία για την επαρχία διαμονής τους, έχουν απελαθεί.

  Η συντριπτική πλειοψηφία των απελαθέντων φαίνεται να είναι ενήλικες άντρες που μεταφέρονται μαζί σε λεωφορεία μέσω της επαρχίας Hatay της Τουρκίας, προς το συνοριακό πέρασμα Bab al-Hawa, ακριβώς έξω από το τουρκικό Ρεϊχανλί.

  Ωστόσο, ο Kareem, ένας 23χρονος άντρας από το Χαλέπι, δήλωσε ότι απελάθηκε από την Κωνσταντινούπολη μαζί με δύο παιδιά, ηλικίας 15 και 16 ετών, που δεν είχαν καταγραφεί. Οι μητέρες τους έκαναν έκκληση προς τις αρχές, έξω από το λεωφορείο, ενώ τα παιδιά τους ήταν μέσα, αλλά η στρατιωτική αστυνομία ανέφερε ότι τα αγόρια παραβίαζαν τον νόμο επειδή δεν είχαν δελτία ταυτότητας και ότι θα απελαθούν.

  Ο Nabil, ένας νεαρός άνδρας με σύζυγο και γιο δύο ετών, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι ο ίδιος και η οικογένειά του κρατήθηκαν στην Άγκυρα τον Ιούνιο του 2019, μαζί με περισσότερους από 100 άλλους ανθρώπους. Όλοι οι κρατούμενοι ήταν οικογένειες εκτός από τρεις άνδρες. Ο Nabil είπε ότι μετά από τρεις μέρες, τους είπαν ότι μεταφέρονται σε ένα στρατόπεδο στην επαρχία Hatay, όμως αντίθετα από αυτό, όλοι απελάθηκαν με λεωφορείο προς την επαρχία Idlib.

  "Οι τουρκικές αρχές πρέπει να σταματήσουν την επιστροφή των ανθρώπων στη Συρία, με βίαιο τρόπο και να εξασφαλίσουν ότι όσοι έχουν απελαθεί είναι σε θέση να επανέλθουν με ασφάλεια στην Τουρκία και να αποκτήσουν εκ νέου πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες", δήλωσε η Anna Shea.

  "Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα, αντί να αφιερώσουν τις ενέργειές τους στην κράτηση ατόμων που ζητούν άσυλο από το έδαφός τους, θα πρέπει να αυξήσουν δραματικά τις δεσμεύσεις επανεγκατάστασης για τους Σύριους πρόσφυγες από την Τουρκία".

  * Προκειμένου να προστατευθούν οι Σύροι που ερωτήθηκαν για αυτή την έρευνα, χρησιμοποιούνται μόνο ψευδώνυμα

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ