Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Οκτ-2019 11:12

  Σε κατ' οίκον περιορισμό ο επικεφαλής της Bio-on μετά τις αποκαλύψεις της QCM

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ο Gabriel Grego της Quintessential Capital Management (QCM)

  Ο επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας βιοπλαστικών Bio-on συνελήφθη την Τετάρτη στο πλαίσιο έρευνας για χειραγώγηση αγοράς και παραποιημένα οικονομικά στοιχεία, μόλις τρεις μήνες μετά την έκθεση-καταπέλτη της Quintessential Capital Management (QCM) του Gabriel Grego, γνωστού και στην Ελλάδα από την υπόθεση της Folli-Follie, η οποία έκανε λόγο για "ένα οικοδόμημα από τραπουλόχαρτα".

  Η επίθεση της QCM στην εισηγμένη στην αγορά AIM του Λονδίνου ιταλική εταιρεία οδήγησε στο να χάσει περίπου το 80% της αξίας της, όπως μεταδίδει το Reuters.

  Και ενώ στο σκάνδαλο της Folli-Follie οι αρχές κινούνται με ρυθμούς χελώνας, στη γειτονική Ιταλία ο εισαγγελέας ανακοίνωσε -μόλις τρεις μήνες μετά την έκθεση της QCM- ότι ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της εταιρείας, Marco Astorri είναι σε κατ' οίκον περιορισμό.

  Ανακοίνωσε επίσης ότι για τον συνιδρυτή Guido Cicognani και τον ελεγκτή Gianfranco Capodaglio επιβλήθηκε απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος, ενώ άλλα έξι άτομα βρίσκονται υπό έρευνα, όπως μεταδίδει το Reuters.

  Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι το 60% του κεφαλαίου της εταιρείας το οποίο βρίσκεται στην κατοχή των ιδρυτών έχει κατασχεθεί, ενώ ζήτησαν από ένα δικαστήριο την αντικατάσταση της διοίκησης της εταιρείας.

  Οι ιταλικές αρχές ξεκίνησαν την έρευνα τον περασμένο Ιούλιο μετά την έκθεση της αμερικανικής QCM στην οποία γινόταν λόγος για λογιστικές παρατυπίες.

  Η Bio-on, η οποία αναφέρει ότι έχει αναπτύξει μια διαδικασία για την παραγωγή βιοδιασπάσιμων πλαστικών υλών από αγροτικά απόβλητα, έχει επανειλημμένως αρνηθεί τις κατηγορίες της QCM και έχει υποβάλει νομικές καταγγελίες κατά του fund.

  Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η έρευνα τους έδειξε πως "ένα μεγάλο μέρος από τα έσοδα στους λογαριασμούς της εταιρείας από το 2015 μέχρι το 2018 ήταν ψευδή… ενώ ένα μέρος των εσόδων που προήλθαν από συμφωνίες αδειοδότησης με δύο θυγατρικές ήταν το αποτέλεσμα εικονικών συναλλαγών".

  Οι εισαγγελέας κατηγόρησε τον Astorri ότι έδωσε ψευδείς πληροφορίες παραπλανώντας τους επενδυτές και ενισχύοντας τις μετοχές της Bio-on.

  Η εταιρεία, με αξία πάνω από 1 δισ. ευρώ πριν την έκθεση της QCM, έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση μικρότερη των 200 εκατ. ευρώ.

  Το χρηματιστήριο του Μιλάνου ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε αναστολή διαπραγμάτευσης για τις μετοχές της Bio-on.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ