Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Οκτ-2019 18:18

  Χιλιάδες αγρότες με τα τρακτέρ στους δρόμους

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Η πρωτοβουλία με την επωνυμία "Η γη ενώνει" οργάνωσε την Τρίτη σε 17 πόλεις κινητοποιήσεις αγροτών. Η πιο μεγάλη από αυτές ήταν στη Βόννη, όπου βρίσκεται ακόμα το υπουργείο Γεωργίας, το οποίο δεν μεταφέρθηκε στο Βερολίνο όταν αποφασίστηκε ότι θα είναι η νέα πρωτεύουσα.

  Χιλιάδες αγρότες συντονίστηκαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (κυρίως facebook και whatsup) μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες. Οι διαμαρτυρίες των αγροτών σχετίζονται με το πακέτο που παρουσίασαν η υπουργός Γεωργίας Γιούλια Κλέκνερ και η υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το πακέτο προβλέπει σημαντική μείωση της χρήσης του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη, περισσότερα χρήματα για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, σφραγίδα προστασίας των ζώων και πρόγραμμα προστασίας των εντόμων. Η πρωτοβουλία των αγροτών φοβάται ωστόσο ότι τα νέα μέτρα θα πλήξουν οικονομικά κυρίως τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

  Οι αγρότες θεωρούν ακόμα ότι συχνά τους βλέπουν στην πολιτική και σε πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σαν αποδιοπομπαίους τράγους. "Δεν κακοποιούμε τα ζώα και δεν μολύνουμε το περιβάλλον" γράφουν στο κείμενο-πρόσκληση για τις κινητοποιήσεις.

  Συσσώρευση χρόνιων προβλημάτων

  Ο καθηγητής Αλφονς Μπάλμαν από το Ινστιτούτο Leibniz για την Αγροτική Ανάπτυξη και τον Μετασχηματισμό της Οικονομίας κατανοεί τις ανησυχίες τους. Μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD δηλώνει πως "πολλές από τις πολιτικές προτάσεις δημιουργούν προβλήματα στους αγρότες χωρίς πραγματικά να βελτιώνεται ουσιαστικά η κατάσταση. Τους λένε τι να κάνουν, κάνουν μη ρεαλιστικές προτάσεις χωρίς όμως προηγουμένως να ρωτάνε τη γνώμη τους".

  Θεωρεί πως πολλά προβλήματα συσσωρεύτηκαν επί χρόνια. Προβλήματα, στα οποία η πολιτική δεν κατάφερε να δώσει λύσεις και "τώρα καλούνται οι αγρότες να πληρώσουν ένα υψηλό τίμημα για την αποτυχία της πολιτικής". Οι οικονομικές δυσκολίες παίζουν επίσης ένα μεγάλο ρόλο. "Τα τελευταία χρόνια οι τιμές έχουν μειωθεί πολύ για τα ζωικά προϊόντα ενώ υπήρξαν και μερικές πολύ κακές σοδειές με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη απογοήτευση" συμπληρώνει ο καθηγητής Αλφονς Μπάλμαν.

  Οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους με τα τρακτέρ προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις στην κυκλοφορία. Στη Βόννη, όπου ήταν και το κεντρικό σημείο συνάντησης, εκτιμάται ότι συγκεντρώθηκαν 4.000 αγρότες. Στην Κάτω Σαξονία κατέβηκαν 3.000 τρακτέρ στους δρόμους, στο Σλέσβιχ Χολστάιν 1.700 και στη Βαυαρία 1.500 τρακτέρ.

  DPA / tageschau.de / Μαρία Ρηγούτσου

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ