Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Οκτ-2019 11:12

  Τριήμερο "φώτο φίνις" για το Brexit

  Τριήμερο "φώτο φίνις" για το Brexit
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Ράπτη

  Είχαν όλη τη νύχτα στη διάθεσή τους. Οι Βρετανοί βουλευτές έλαβαν το βράδυ της Δευτέρας το εκτάσεως 110 σελίδων νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον περί αποχώρησης από την Ε.Ε. το οποίο θεωρητικώς θα πρέπει να μελετήσουν μέχρι σήμερα, οπότε και θα αρχίσει να συζητείται στη Βουλή των Κοινοτήτων.

  Όλα πρέπει να γίνουν μέσα σε ένα τριήμερο. Εάν μέχρι την Πέμπτη δεν έχει δοθεί η τελική έγκριση στο νομοσχέδιο, η πιθανότητα υλοποίησης του Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, όπως διακαώς επιθυμεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, εξανεμίζεται. Η πλευρά των Συντηρητικών έχει βέβαια το πλεονέκτημα ότι μετά την υπερψήφιση το Σάββατο της "τροπολογίας Λέτουιν” που επιβάλλει την διεκδίκηση νέας τρίμηνης παράτασης από τους "27”, η ευθύνη της χρονοτριβής θα βαραίνει την αντιπολίτευση και τους διαγραφέντες από το κυβερνών κόμμα.

  Οι διαδικαστικές παγίδες που παραμένουν είναι πολλές και μεγάλες. Το πρώτο που θα πρέπει να εξασφαλιστεί είναι ότι το κοινοβούλιο θα εγκρίνει το σφικτό χρονοδιάγραμμα του τριημέρου, απεμπολώντας παράλληλα τις προβλέψεις του νόμου Constitutional Reform and Governance Act (Crag) του 2010, που επιβάλλει την κατάθεση οποιασδήποτε διεθνούς συμφωνίας 21 εργάσιμες ημέρες πριν από την επικύρωσή της.

  Μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μπόρις Τζόνσον θα αποτελέσει τυχόν ενσωμάτωση στο συζητούμενο νομοσχέδιο τροπολογιών που προτίθεται να καταθέσει η αντιπολίτευση. Αν μάλιστα πλειοψηφήσει η πρόταση των Εργατικών για παραμονή της Βρετανίας σε τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε., η κυβέρνηση θα αποσύρει το νομοσχέδιο στο σύνολό του.

  Με τους αντάρτες Συντηρητικούς, πάλι, οι διαβουλεύσεις της Ντάουνινγκ Στριτ επικεντρώνονται κυρίως στον ρόλο που θα έχει το κοινοβούλιο κατά την διαπραγμάτευση της "επόμενης μέρας” για την μελλοντική σχέση ΕΕ-Βρετανίας.

  Προτού καλά καλά περάσει ο κίνδυνος ενός ασύντακτου Brexit λόγω αδυναμίας έγκρισης της συμφωνίας εξόδου, η συζήτηση έχει μετατεθεί στο ενδεχόμενο ασύντακτου τερματισμού της μεταβατικής περιόδου στα τέλη του 2020, χωρίς να έχει συμφωνηθεί η μελλοντική εμπορική σχέση. Γίνεται ήδη λόγος για τη δυνατότητα επιμήκυνσης της μεταβατικής περιόδου και το αν αυτή θα μπορεί να επιβληθεί από το κοινοβούλιο στην κυβέρνηση.

  Πολιτικά στελέχη και αναλυτές, προς το παρόν, προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις 110 σελίδες του νομοσχεδίου (και τις 130 σελίδες διευκρινιστικών σημειώσεων που το συνοδεύουν), επισημαίνοντας ιδίως ότι οι προβλέψεις του για το εργασιακό ρυθμιστικό πλαίσιο της αυριανής Βρετανίας είναι αδύναμες. Η κυβερνητική πλευρά απαντά διακηρύσσοντας ότι δεν προτίθεται να υστερήσει των ευρωπαϊκών προδιαγραφών και ότι εν πάση περιπτώσει το νόημα της αποχώρησης είναι ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα μπορεί κυρίαρχα στο εξής να αποφασίζει.

  Στο Στρασβούργο, την ίδια στιγμή, είναι προγραμματισμένη η συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου επί των αποτελεσμάτων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, όπου οι Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (παρόντος, χαρακτηριστικά, και του επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ) θα δώσουν την πρώτη επίσημη αντίδραση της Ε.Ε. στο αίτημα παράτασης που απεστάλη από τη Βρετανία, βάσει της "τροπολογίας Λέτουιν”.

  Πάντως με τον Τουσκ να δηλώνει ότι η ασύντακτη έξοδος δεν αποτελεί επιλογή και με το Βερολίνο να εμφανίζεται πρόθυμο να χορηγήσει "μικρή τεχνική παράταση”, τα πράγματα φαντάζουν προδιαγεγραμμένα. Μόνο εμπόδιο προβάλλει η επιμονή της Γαλλίας ότι η παράταση θα πρέπει να συνδυάζεται με κινήσεις αποσαφήνισης του βρετανικού πολιτικού τοπίου. Ο Μπόρις Τζόνσον που πιέζει για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεν θα μπορούσε να συμφωνεί περισσότερο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ