Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Οκτ-2019 17:45

  Νέα ήττα για τον Τζόνσον - Δεν θα συζητηθεί η πρόταση της κυβέρνησης για το Brexit

  Νέα ήττα για τον Τζόνσον - Δεν θα συζητηθεί η πρόταση της κυβέρνησης για το Brexit
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου αποφάσισε -όπως ήταν αναμενόμενο- να μην επιτρέψει οι βουλευτές να διεξάγουν σήμερα μια "ουσιαστική ψηφοφορία" στη συμφωνία που πέτυχε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

  "Η σημερινή πρόταση είναι στην ουσία η ίδια με την πρόταση που συζητήθηκε το Σάββατο και το κοινοβούλιο αποφάνθηκε για το θέμα. Οι σημερινές συνθήκες είναι ουσιαστικά οι ίδιες", ανέφερε ο Μπέρκοου μιλώντας στο κοινοβούλιο, όπως μεταδίδουν βρετανικά μέσα.

  "Η απόφαση μου είναι η πρόταση να μην συζητηθεί σήμερα καθώς [κάτι τέτοιο] θα ήταν μια επανάληψη [της προηγούμενης ψηφοφορίας το Σάββατο που απέρριψε την κυβερνητική πρόταση] και μη εύρυθμο", πρόσθεσε.

  Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα του η σημερινή απόφαση και οι εξηγήσεις που παρείχε να είναι χρήσιμες για το κοινοβούλιο.

  Στις διαμαρτυρίες των Συντηρητικών ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι ένας από τους λόγους για την απόφαση του είναι να αποτρέψει "αντικρουόμενες αποφάσεις" σε παρόμοια θέματα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

  "Και τι θα μπορούσε να είναι πιο σύντομο από την επόμενη συνεδρίαση μετά την τελευταία ψηφοφορία [το Σάββατο]… αυτή είναι η λογική για την απόφαση που πήρα σήμερα", ανέφερε.

  Η βρετανική λίρα σημειώνει οριακές μεταβολές έναντι του δολαρίου στο 1,2973, ενώ το ευρώ χάνει 0,45% στο 0,8581.

  Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον ζητούσε οι βουλευτές να πουν ένα καθαρό "ναι" ή "όχι" στη συμφωνία στην οποία κατέληξε την προηγούμενη εβδομάδα με την ΕΕ. Κίνηση την οποία μπλόκαρε εντέλει ο Τζον Μπέρκοου. 

  Και μπορεί να κατέληξε σε συμφωνία ο Τζόνσον με την ΕΕ, ωστόσο η έγκρισή της από το κοινοβούλιο του ΗΒ είναι απαραίτητη για την εφαρμογή της.

  Στη συμφωνία έχει αφαιρεθεί ένα μεγάλο "αγκάθι" για τους Βρετανούς - το λεγόμενο backstop (δικλείδα ασφαλείας) για τη διατήρηση ανοικτών των συνόρων της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας  της Ιρλανδίας. Στη θέση του, ωστόσο, δημιουργείται μηχανισμός ντε φάκτο τελωνειακών ελέγχων στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, δηλαδή μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, των δύο τμημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου.

  Εξάλλου, μετά το πλήγμα που δέχτηκε η στρατηγική του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον από την ψηφοφορία επί της τροπολογίας Λέτουιν το Σάββατο, με βάση την οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει πρώτα τη νομοθεσία κύρωσης του Brexit και μετά την ίδια τη συμφωνία, ο Τζόνσον αναγκάστηκε να στείλει επιστολή - αν και ανυπόγραφη - στην ΕΕ, με την οποία ζητεί τρίμηνη αναβολή της ημερομηνίας του Brexit, όπως προέβλεπε η Benn Act, προηγούμενο νομοθέτημα που είχε ψηφιστεί παρά τη θέληση της κυβέρνησης προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα ασύντακτου Brexit.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ