Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Οκτ-2019 13:13

  Eurostat: Αναθεωρεί προς τα άνω τις εκτιμήσεις για το πλεόνασμα της Γερμανίας το 2018

  Eurostat: Αναθεωρεί προς τα άνω τις εκτιμήσεις για το πλεόνασμα της Γερμανίας το 2018
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναθεώρησε προς τα άνω τις εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2018, ακολουθώντας μια τάση που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το σχέδιο του Βερολίνου να δαπανήσει περισσότερα στο επόμενο έτος, να καταλήξει να φέρνει λιγότερα από ό,τι αναμένονται.

  Τα στοιχεία ίσως να μην είναι καλά για τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης της ευρωζώνης, καθώς η ευρωζώνη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο παρατεταμένης ύφεσης, κάτι που οι οικονομολόγοι λένε πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο με μια σημαντική αύξηση των κυβερνητικών δαπανών –ιδιαίτερα από τη Γερμανία, την μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

  Η Eurostat δήλωσε πως τα έσοδα της Γερμανίας το περασμένο έτος υπερέβησαν τις δαπάνες περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, επιτρέποντας στο Βερολίνο να ανακοινώσει δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ, υψηλότερα από το 1,7% που προέβλεπε η Eurostat.

  Η ανοδική αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλεονάσματος της Γερμανίας επιβεβαιώνει την τάση των απροσδόκητων υπερβάσεων στα στοιχεία από το Βερολίνο. Το 2017, το πλεόνασμα της χώρας αυξήθηκε στο 1,2% του ΑΕΠ από το 1% που αναμενόταν αρχικά.

  Το 2016 το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,2% του ΑΕΠ από το 0,9% που αναμενόταν αρχικά. Εάν η τάση συνεχιστεί στο επόμενο έτος, η χαλάρωση στις δαπάνες από τη Γερμανία μπορεί επίσης να καταλήξει να είναι μικρότερη από ό,τι αναμενόταν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ