Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Οκτ-2019 11:19

  Βόρεια Μακεδονία: Ο δρόμος προς τις εκλογές του Απριλίου

  Βόρεια Μακεδονία: Ο δρόμος προς τις εκλογές του Απριλίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Ράπτη

  Τον έλεγχο των εξελίξεων εμφανίζεται να διατηρεί ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της γειτονικής χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι, την Κυριακή στη Villa Vodno των Σκοπίων.

  Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση των αρχηγών των έξι κυριότερων κομμάτων, συμφωνήθηκε η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 12 Απριλίου (μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα των Ορθοδόξων), ενώ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για προεκλογική υπηρεσιακή κυβέρνηση 100 ημερών, στις 3 Ιανουαρίου θα σχηματισθεί νέο υπουργικό συμβούλιο με επικεφαλής προερχόμενο από την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζάεφ και με τη συμμετοχή υπουργών και από την νυν αντιπολίτευση.

  Ως προς τον ορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής εκλογών υπήρξε δυστοκία, καθώς η αρχική πρόταση Ζάεφ για κάλπες στις 22 ή 23 Δεκεμβρίου συνάντησε αντιδράσεις.

  Απαραίτητο κρίθηκε να προηγηθεί των εκλογών η επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ (αφού έχουν αναλόγως επικυρώσει τα κοινοβούλια των λοιπών μελών της Συμμαχίας) και του σχετικού εφαρμοστικού νόμου.

  Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι χαρακτήρισε αναπόφευκτη την εκλογική αναμέτρηση μετά το πλήγμα που αποτέλεσε για την κυβέρνηση Ζάεφ η μη χορήγηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. κατόπιν γαλλικού βέτο. Ο Μίτσκοσκι υποστήριξε ότι η παράταξή του θα είναι η νικήτρια των εκλογών του Απριλίου μετά τις οποίες θα "σηκώσει τα μανίκια” για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

  Αποτελεί ανοικτό ερώτημα κατά πόσον το VMRO-DPMNE μπορεί να απειλήσει, δεδομένων και των εσωτερικών του διαιρέσεων και της αυτοεξορίας του φυσικού ηγέτου του Νίκολα Γκρούεφσκι, την πολιτική πρωτοκαθεδρία της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης.

  Άλλωστε ο Ζάεφ μπορεί να επενδύει στην ευόδωση των πρωτοβουλιών που ξεδιπλώνονται από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες (λ.χ. Ιταλία) να συζητηθεί εκ νέου το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας πριν από την καθορισμένη ημερομηνία του Μαϊου και πάντως επί κροατικής προεδρίας. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα επηρεαστεί η προεκλογική δυναμική στη γείτονα.

  Είναι σημαντικό ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν, όπως δήλωσε ο Πεντάροφσκι, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική προς την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. και δεσμεύθηκαν να εργασθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίστοιχα, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν εμφανίζεται προς το παρόν στη συζήτηση.

  Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες εμπλοκές στο πολιτικό σκηνικό των Σκοπίων έχουν να κάνουν αυτή τη στιγμή με την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο Αλί Αχμέτι, ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI, το οποίο, βάσει της Συμφωνίας της Αχρίδας, αποτελεί σταθερό εταίρο κάθε κυβέρνησης τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

  Η αποδυνάμωση του DUI στο εσωτερικό της αλβανόφωνης κοινότητας και ο ανταγωνισμός που δέχεται από τα δύο νεοσύστατα αλβανικά κόμματα καθιστούν τον Αχμέτι αρνητικό σε κάθε επιτάχυνση των εξελίξεων, με ή δίχως εκλογές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ