Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Οκτ-2019 13:06

  Μπαρνιέ: Τα βασικά σημεία της συμφωνίας για το Brexit

  Μπαρνιέ: Τα βασικά σημεία της συμφωνίας για το Brexit
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για μία δίκαιη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις μελλοντικές της σχέσεις με την Ευρώπη, έκανε λόγο ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ, προσθέτοντας ότι "πλέον μπορούμε να ξεκινήσουμε μια νέα σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο".

  "Η συμφωνία θα παρουσιαστεί στους ηγέτες της Ε.Ε. από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον", ανέφερε ο Μισέλ Μπαρνιέ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, διευκρινίζοντας ότι "δεν πρόκειται να επικυρωθεί σήμερα".

  "Το Συμβούλιο θα μπορέσει να δώσει ευνοϊκή γνώμη στο προσχέδιο της συμφωνίας και θα πρέπει να συμφωνήσει μετά την επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", ανέφερε ο Μπαρνιέ, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι από την πλευρά της Ευρώπης "δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις". Εκτίμησε παράλληλα ότι υπάρχει χρόνος να επικυρωθεί η συμφωνία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

  Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής σημείωσε πως η συμφωνία διασφαλίζει ότι οι χρηματοοικονομικές συμφωνίες που έγιναν από τους "28" της Ε.Ε. θα τηρηθούν, ενώ ταυτόχρονα καλύπτει θέματα όπως τα προσωπικά δεδομένα και οι γεωγραφικές ενδείξεις σε προϊόντα.

  Για το πιο δύσκολο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, τη Βόρεια Ιρλανδία, ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει τέσσερα σημεία: 

  -Οι κοινοτικοί κανονισμοί θα εφαρμόζονται σε όλα τα αγαθά στη Βόρεια Ιρλανδία. Αυτό σημαίνει έλεγχοι στα σύνορα.

  -Η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμένει στην τελωνειακή περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά επίσης θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. Σε αυτό το πλαίσιο οι βρετανικές αρχές θα εφαρμόσουν βρετανικούς δασμούς σε αγαθά από τρίτες χώρες με την προϋπόθεση ότι για τα αγαθά αυτά δεν υπάρχει ο κίνδυνος να περάσουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει κίνδυνος να μπουν στην ενιαία αγορά, θα εφαρμόζονται οι δασμοί της Ε.Ε.

  -Για τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει να διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με σεβασμό επίσης στις επιθυμίες του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά. Όπως διευκρίνισε ο Μπαρνιέ, το σύστημα της Ε.Ε. θα εφαρμοστεί σε ολόκληρη τη Βόρεια Ιρλανδία. Για τις επιχειρήσεις, είναι λογικό να υπάρχει συνέχεια, όπως και με την ενιαία αγορά για τα αγαθά, ανέφερε.

  -Τέλος τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των νέων διατάξεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία εάν αυτές οι διατάξεις θα παραμείνουν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ