Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Οκτ-2019 16:43

  Οι ΗΠΑ απέκλεισαν την Τουρκία από τον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους

  Οι ΗΠΑ απέκλεισαν την Τουρκία από τον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ΗΠΑ απέκλεισαν, σε μεγάλο ποσοστό, την Τουρκία από το διεθνή στρατιωτικό συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους (IS), εξαιτίας της εισβολής στη βόρεια Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, το Πεντάγωνο διέταξε στις 9 Οκτωβρίου, στα κεντρικά γραφεία της συμμαχίας "Counter Daesh" στο al-Udeid, του Κατάρ, να απαγορευτεί στην Τουρκία να λαμβάνει πληροφορίες ή επιχειρησιακά δεδομένα της Συμμαχίας. Την ημέρα αυτή, ο τουρκικός στρατός είχε πραγματοποιήσει τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Συρία και το πυροβολικό είχε μόλις ξεκινήσει τον βομβαρδισμό εναντίον των μεθοριακών περιοχών της Συρίας.

  Η ανταλλαγή πληροφοριών είναι η καρδιά του συνασπισμού. Περιλαμβάνει, πλέον, περισσότερες από 50 χώρες, αλλά μόνο λίγες συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ISIS.

  Η βασική αιτία της απόφασης αυτής είναι ο φόβος του Πενταγώνου ότι η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει τα ευρήματα των πληροφοριών της Συμμαχίας για να προγραμματίσει τις δικές της επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία. Η αποστολή εναντίον του Ισλαμικού Κράτους παράγει καθημερινά δεδομένα από αεροπλάνα, δορυφόρους και αεροσκάφη.

  Η Bundeswehr (γερμανική αεροπορία), η οποία πετάει σχεδόν κάθε μέρα στην περιοχή για λογαριασμό του συνασπισμού με αεροσκάφη ανίχνευσης, τύπου "Tornado", δεν μεταβίβασε ποτέ εικόνες από το βόρειο τμήμα της Συρίας ή του Ιράκ στον συνασπισμό, λόγω της δυσπιστίας της προς την Τουρκία. Στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπήρχαν φόβοι ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις πληροφορίες για σκοπούς διαφορετικούς από τη χρήση κατά του "ισλαμικού κράτους".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ