Συνεχης ενημερωση
Ευρύτερες διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το διατροφικό σκάνδαλο με προϊόντα της αλλαντοποιίας Wilke που, σύμφωνα με τους ειδικούς, προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων και δεκάδες κρούσματα λιστερίασης.
Η υπουργός για την Προστασία του Καταναλωτή στο κρατίδιο της Έσσης Πρίσκα Χιντς επιβεβαιώνει τον θάνατο τριών ανθρώπων από λιστερίαση σε σχέση "με την υπόθεση Wilke". Η διατροφική βόμβα είχε ξεσπάσει στις αρχές Οκτωβρίου όταν έγινε γνωστό ότι σάπια λουκάνικα της εταιρίας Wilke, με έδρα στον οικισμό Τβίστεταλ-Μπέρντορφ, βόρεια της Φρανκφούρτης, είχαν διατεθεί σε μονάδες εστίασης, προκαλώντας σε δεκάδες ανθρώπους μόλυνση με το βακτήριο της λιστέριας. Προβλήματα είχαν εντοπιστεί και στο σαλάμι Wilke που χρησιμοποιείται σε κατεψυγμένες πίτσες. Το βακτήριο της λιστέριας μπορεί να αποβεί θανατηφόρο για ηλικιωμένους, γυναίκες σε εγκυμοσύνη και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η αρχική υποψία ήταν ότι δύο ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους στο κρατίδιο της Έσσης. Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, επιβεβαιώνονται τελικά τρία θύματα "σε άμεση ή έμμεση συνάφεια με τη λιστερίαση" σε άλλα κρατίδια της Γερμανίας και συγκεκριμένα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στη Σαξονία-Άνχαλτ. Επιπλέον καταγράφονται περισσότερα από 35 κρούσματα δηλητηρίασης. Οι τοπικές αρχές έκλεισαν το εργοστάσιο της Wilke και η αλλαντοποιία έχει κηρύξει πτώχευση. H εισαγγελία ερευνά την υπόθεση. Το υπουργείο Προστασίας του Καταναλωτή στην Έσση εγκατέστησε ειδική τηλεφωνική γραμμή (κλήση από Γερμανία στον αριθμό 06151-126082), στην οποία μπορούν να απευθύνονται όσοι θέλουν πληροφορίες για την ανάκληση προϊόντων της Wilke. Η διεύθυνση της εταιρίας προσέφυγε στη δικαιοσύνη, ζητώντας να διατηρηθεί εν λειτουργία το εργοστάσιο στο Τβίστεταλ-Μπέρντορφ ώστε να μην χάσουν τη δουλειά τους οι 200 εργαζόμενοι, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.
Πρωταγωνιστής στο εμπόριο χονδρικής
Η Wilke ήταν ένα από τα μεγάλα ονόματα του κλάδου στο εμπόριο χονδρικής, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό με απόλυτη ακρίβεια που είχε διαθέσει τα προϊόντα της. Σε διαφημιστικό βίντεο που γυρίστηκε το 2018 η υποδιευθύντρια της εταιρίας εξέφραζε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι προϊόντα Wilke πωλούνται σε όλη τη Γερμανία και ανέφερε ότι οι καταναλωτές μπορούν να δοκιμάσουν το σαλάμι Wilke στις κατεψυγμένες πίτσες της Dr.Oetker, μίας από τις μεγαλύτερες γερμανικές εταιρίες ειδών διατροφής. Προϊόντα Wilke προμηθευόταν μέχρι πρότινος ο όμιλος Metro, αλλά οι παραγγελίες σταμάτησαν, όπως δηλώνει εκπρόσωπος της επιχείρησης. Αλλαντικά Wilke είχε προμηθευθεί για τα εστιατόριά της και η γνωστή αλυσίδα επίπλων ΙΚΕΑ, όπως επιβεβαίωσε προ ημερών εκπρόσωπός της, για να διευκρινίσει ότι "έχει σταματήσει η πώληση όλων των προϊόντων της συγκεκριμένης εταιρίας".
Για τον καταναλωτή δεν είναι εύκολος ο εντοπισμός των προϊόντων Wilke, καθώς πολλά από αυτά διατίθενται σε μεγάλες αλυσίδες χονδρικής ή σούπερ μάρκετ με άλλα εμπορικά σήματα. Προ ημερών οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα μία λίστα με τα εξής σήματα που, όπως επισημαίνουν, περιέχουν προϊόντα Wilke: Haus am Eichfeld, Metro Chef, Service Bund Servisa, CASA, Pickosta, Sander Gourmet, Rohloff Manufaktur, Schnittpunkt, Korbach, ARO, Findt, Domino. Η μη κυβερνητική οργάνωση Foodwatch απαιτεί να γίνουν γνωστοί όλοι οι πελάτες της Wilke και απειλεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη, αν αυτό δεν γίνει σε εύθετο χρόνο. Ο επικεφαλής της Foodwatch Μάρτιν Ρίκερ, σε συνέντευξή του, αφήνει να εννοηθεί ότι προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρίας είχαν διατεθεί σε πολλά εστιατόρια, καντίνες επιχειρήσεων ή νοσοκομεία σε όλη τη Γερμανία. Η εφημερίδα Bild υποστηρίζει ότι τα προϊόντα της αλλαντοποιίας Wilke εξάγονταν σε 26 χώρες.
Καταγγελίες για εργασιακό μεσαίωνα
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής Panorama για τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Έσσης (HR) στο εργοστάσιο της Wilke υπήρχαν και άλλα προβλήματα: Ρουμάνος εργάτης που είχε έρθει πριν από τρεις μήνες στη Γερμανία για να εργαστεί στο συγκεκριμένο εργοστάσιο καταγγέλλει ότι εργαζόταν "σχεδόν δώδεκα ώρες την ημέρα, έξι ή επτά μέρες την εβδομάδα", όπως και άλλοι συμπατριώτες του, ακόμα και μετά τις τρεις το μεσημέρι, όταν οι Γερμανοί εργαζόμενοι έφευγαν από το εργοστάσιο. Η κατάσταση μισθοδοσίας του συγκεκριμένου εργαζόμενου, πάντως, έχει καταγράψει ...318,25 ώρες εργασίας τον μήνα.
Για την παραγωγή αλλαντικών στο συγκεκριμένο εργοστάσιο ο Ρουμάνος εργάτης υποστηρίζει ότι κάποιοι ανακάτευαν σάπιο με καθαρό κρέας, στη συνέχεια το πασπάλιζαν με μπαχαρικά και χρωστικές ύλες για να μη γίνεται αισθητή η μυρωδιά του χαλασμένου κρέατος, ενώ αλλοίωναν και την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Πάντως, ρεπορτάζ της εφημερίδας Merkur, που επικαλείται πληροφορίες των ελεγκτών, κάνει λόγο για "χαλασμένο κρέας, μούχλα και δυσωδία" σε υπόγειο της αλλαντοποιίας.
Γιάννης Παπαδημητρίου (HR, tagesschau.de, DPA)
Πηγή: Deutsche Welle
-
06/03 "Ασφαλής" στην ΕΕ δηλώνει η επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια
-
06/03 Ρώσοι και Κινέζοι φέρονται να είναι πίσω από τις περσινές κυβερνοεπιθέσεις στον ΕΜΑ
-
06/03 Οικουμενικός Πατριάρχης: Η παραχώρηση της Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας ήταν πράξη ευθύνης
-
06/03 Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού
-
06/03 Σλοβάκοι ασθενείς με κορονοϊό διακομίστηκαν στην Πολωνία και τη Γερμανία
-
06/03 Ασθενής σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ στην Ελασσόνα
-
06/03 ΗΠΑ: Ξανά στο στόχαστρο η αστυνομία για βίαιη σύλληψη Αφροαμερικανής
-
06/03 ΗΠΑ: Ικανοποίηση Μπάιντεν για την ψήφιση του πακέτου 1,9 τρισ. από τη Γερουσία
-
06/03 Κύπρος: 298 νέα κρούσματα κορονοϊού και κανένας θάνατος το Σάββατο
-
06/03 Εξαδάκτυλος: Θα κάνουμε ένα κανονικό Πάσχα - Τι είπε για λιανεμπόριο, σχολεία
-
Foreign Policy: Πώς ο Μπάιντεν τιμωρεί σιωπηρά τον Ερντογάν
-
Ποιες είναι οι ''γκρίζες ζώνες" στη συνταξιοδότηση όσων έχουν παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση
-
Merck: Το αντιικό φάρμακο molnupiravir "μπλοκάρει" τη μετάδοση του κορονοϊού
-
Η μη τήρηση του lockdown φάνηκε και στις καταθέσεις
-
Το ρόβερ Perseverance της NASA διήνυσε τα πρώτα του 6,5 μέτρα στον Άρη
-
ΟΗΕ: Κίνα και Ρωσία "τορπίλισαν" το σχέδιο ανακοίνωσης του ΣΑ για τη σύρραξη στην Αιθιοπία
-
Βλέποντας το ΚΙΝΑΛ να αυτοκτονεί
-
Ένα βήμα πριν από το βάραθρο
-
Παράλληλες διαπραγματεύσεις Δωδώνη με CVC και Κολιό
-
Ένταση και προσαγωγές στο Σύνταγμα - Προσήχθη ο γιος του Κουφοντίνα
-
Ένα βήμα πριν από το βάραθρο (87)
-
Πόσο στοίχισαν στα εισοδήματα τα 10 + 1 χρόνια μνημονίων και πανδημίας (67)
-
Ένταση και προσαγωγές στο Σύνταγμα - Προσήχθη ο γιος του Κουφοντίνα (41)
-
Βλέποντας το ΚΙΝΑΛ να αυτοκτονεί (36)
-
Δημοσκόπηση GPO (Τα Νέα): Προβάδισμα της ΝΔ με 13,7% (29)
-
Κορονοϊός: 2.301 νέα κρούσματα - 41 νεκροί - 452 διασωληνωμένοι (16)
-
Η μη τήρηση του lockdown φάνηκε και στις καταθέσεις (13)
-
Σ. Νικολάου: Καταδικασμένοι από άλλες φυλακές δεν μεταφέρονται στον Κορυδαλλό (9)
-
Το ρόβερ Perseverance της NASA διήνυσε τα πρώτα του 6,5 μέτρα στον Άρη (8)
-
Foreign Policy: Πώς ο Μπάιντεν τιμωρεί σιωπηρά τον Ερντογάν (8)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
