Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Οκτ-2019 09:45

  Brexit: Αισιοδοξία Μπαρνιέ, "πιθανή μια συμφωνία μέσα στην εβδομάδα"

  Brexit: Αισιοδοξία Μπαρνιέ, "πιθανή μια συμφωνία μέσα στην εβδομάδα"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11.50

  Σε μίνι άλμα οδήγησαν τη στερλίνα έναντι του δολαρίου οι δηλώσεις του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ περί πιθανότητας επίτευξης συμφωνίας με το Λονδίνο ακόμη και εντός της εβδομάδας.

  "Θα ενημερώσω τους 27 υπουργούς της ΕΕ κατά τη συνήθη πρακτική για να τους πω πού βρισκόμαστε, πού είμαστε σήμερα", ανέφερε ο κ. Μπαρνιέ από το Λουξεμβούργο.

  "Οι ομάδες μας εργάζονται σκληρά, η δουλειά άρχισε εκ νέου σήμερα, εργαστήκαμε πολύ εντατικά και το σαββατοκύριακο, καθώς, ακόμη και αν η συμφωνία θα είναι δύσκολη, για να είμαι ειλικρινής, είναι ακόμη πιθανό να επιτευχθεί εντός της εβδομάδας, ακόμη κι αν η επίτευξη συμφωνίας ήταν δύσκολη και με τον καιρό γινόταν όλο και δυσκολότερη", σημείωσε.

  Πρόσθεσε δε ότι "οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να είναι λειτουργική για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και για ολόκληρη την ΕΕ" και ότι "είναι πια ώρα το Λονδίνο να μετατρέψει τις καλές του προθέσεις σε ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο".

  Η στερλίνα, μετά τις δηλώσεις Μπαρνιέ, ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου κατά 0,60%, στα 1,26800 δολάρια.

  Περισσότερο επιφυλακτικός, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ δήλωσε: "Πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί", είπε προσερχόμενος στην συνεδρίαση και εξήγησε: "Για την Ολλανδία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός από το εξωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την χρησιμοποίηση των ενδο-ιρλανδικών συνόρων. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει λάβει ορισμένα μέτρα, αλλά όχι αρκετά για να συνιστούν εγγύηση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς".

  Ολλανδία: Πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί

  Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών ελπίζει ότι τις προσεχείς ώρες θα προταθούν επιπλέον μέτρα που θα εγγυώνται την θέσπιση ενός λειτουργικού συνόρου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο. "Πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί. Δεν έχει τελειώσει, αλλά προσπαθούμε. Οι Βρετανοί θέλουν συμφωνία και έχουν υποχωρήσει στο θέμα των τελωνειακών ελέγχων και στο δικαίωμα ελέγχου από τις αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας. Πρέπει να δούμε αν όλα αυτά είναι αρκετά για να μετατραπούν σε νομικό κείμενο".

  "Μία συμφωνία είναι ακόμη εφικτή, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προετοιμασθεί για μία έξοδο χωρίς συμφωνία, αλλά και για μία νέα διαδικασία αναβολή του Brexit",προειδοποίησε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Τούτι Τουράινεν.

  Λονδίνο και Βρυξέλλες προσπαθούν να συμφωνήσουν με ποιον τρόπο θα αποφύγουν την επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να διαφυλαχθεί η ειρήνη στην ιρλανδική νήσο έπειτα από δεκαετίας βίας. Ή διαφορετικά, αναζητούν πού θα τοποθετηθεί το αναγκαίο σύνορο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο και με ποιον τρόπο θα είναι αυτό λειτουργικό ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός και να διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, όπως το περιέγραψε ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών.

  Την Πέμπτη, οι ηγέτες της χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αποφασίσουν κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ