Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Οκτ-2019 18:55

  Η Fed θα συνεχίσει τις "ενέσεις" ρευστότητας έως το β΄ τρίμηνο του 2020

  Η Fed θα συνεχίσει τις "ενέσεις" ρευστότητας έως το β΄ τρίμηνο του 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Federal Reserve ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας στην αγορά, μέσω ημερήσιων πράξεων repos, μέχρι τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, καθώς και τις αγορές κρατικών ομολόγων έως το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

  Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε τη διενέργεια καθημερινών πράξεων repos, της τάξης των 75 δισ. δολαρίων, στα μέσα Σεπτεμβρίου, παρέχοντας ρευστότητα στην αγορά με αντάλλαγμα εξαιρετικά ασφαλή assets όπως τα κρατικά ομόλογα, προκειμένου να μετριάσει την άνοδο των διατραπεζικών επιτοκίων που προκάλεσε η αναταραχή στη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

  Προ ημερών, μάλιστα, η Fed είχε ανακοινώσει την παράταση του προγράμματος καθημερινής παροχής ρευστότητας μέσω πράξεων repos έως τις 4 Νοεμβρίου, πριν προχωρήσει σήμερα σε νέα παράταση έως τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

  Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fed, το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που είχε ανακοινωθεί έως τις αρχές του 2020 θα συνεχιστεί έως το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, με αγορές ύψους 60 δισ. δολαρίων κάθε μήνα.

  Η ανακοίνωση της Fed ευθυγραμμίζεται με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Jerome Powell ότι η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει σύντομα τα σχέδια της για την αύξηση του ποσού των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων που αγοράζει προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθεί η απροσδόκητη ένταση του προηγούμενου μήνα στις αγορές χονδρικής χρηματοδότησης.

  Σημειώνεται, πάντως, ότι ο πρόεδρος της Fed ξεκαθάρισε ότι οι τρέχουσες αγορές ομολόγων, δεν πρέπει να συγχέονται με την ποσοτική χαλάρωση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια και μετά την οικονομική κρίση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ