Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Οκτ-2019 15:17

  Eurogroup για το ύψος προϋπολογισμού της ευρωζώνης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Ο καθορισμός των πόρων του νέου δημοσιονομικού μέσου της ευρωζώνης, που θα χρηματοδοτεί μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στα κράτη-μέλη, είναι το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του Εurogroup στο Λουξεμβούργο.

  Αναφορικά με το δημοσιονομικό μέσο της ευρωζώνης, παρότι υπάρχει πολιτική συμφωνία επί της αρχής και μάλιστα σε επίπεδο ευρωπαίων ηγετών, απομένουν ακόμη σημαντικά ζητήματα που πρέπει να κλείσουν σήμερα. Πρόκειται για το ακριβές ποσό των χρηματοδοτήσεων και το αν η πηγή προέλευσης των χρημάτων θα είναι μόνο ο κοινοτικός προϋπολογισμός ή θα υπάρξει και κάποιος άλλος πρόσθετος ευρωπαϊκός πόρος.

  Σχετικά με το ύψος του ποσού οι χώρες του βορρά δεν θέλουν να ξεπερνάει τα 20 δισ. ευρώ στη διάρκεια της επταετίας 2021-2027, ενώ η Γαλλία και οι χώρες του νότου ζητούν περισσότερα. Το χρηματοδοτικό μέσο θα στηρίζει επενδύσεις στα κράτη μέλη υπό μορφή επιχορηγήσεων, αλλά με την προϋπόθεση ότι το ενδιαφερόμενο κράτος τηρεί όλες τους υποχρεώσεις σε σχέση με τη δημοσιονομική διαχείριση.

  Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για να συμμετάσχει στο σημερινό Eurogroup και αύριο στο Ecofin. Η Ελλάδα δεν ανήκει στην ατζέντα της συνόδου, δεδομένου ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η τέταρτη αξιολόγηση της μεταμνημονιακής εποπτείας. Ωστόσο, η σημερινή σύνοδος είναι σημαντική, γιατί θα καθοριστούν οι πόροι για επενδύσεις στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ευρωζώνης από το 2021 έως το 2027, και εδώ υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στις χώρες του βορρά και του νότου.

  Η τέταρτη αξιολόγηση "κλείνει" στις 4 Δεκεμβρίου

  Η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί σήμερα, γιατί θα αποτελέσει τμήμα της τελικής διαπραγμάτευσης για τον καθορισμό των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης της περιόδου 2021-2027, η οποία θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες βδομάδες.

  Στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης του Εurogroup, αλλά και της αυριανής του Συμβουλίου ΕCO-FIN, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της ευρωζώνης, με τους οποίους θα συζητήσει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2020, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

  Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, η τέταρτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να επικυρωθεί πολιτικά στο Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, ενώ οι εταίροι έχουν ήδη δώσει επί της αρχής και το πράσινο φως για την πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα μέρους των δανείων του ΔΝΤ.

  Nίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ