Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Οκτ-2019 21:39

  Πάουελ: Η Fed θα "αναλάβει την κατάλληλη δράση"

  Πάουελ: Η Fed θα "αναλάβει την κατάλληλη δράση"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ζερόμ Πάουελ δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει σύντομα τα σχέδια της για την αύξηση του ποσού των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων που αγοράζει προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθεί η απροσδόκητη ένταση του προηγούμενου μήνα στις αγορές χονδρικής χρηματοδότησης.

  Η Fed σταμάτησε την συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της τον περασμένο Αύγουστο, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν κάποιες εντάσεις στις αγορές βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, ένδειξη ότι οι τράπεζες είναι διστακτικές να δανείζουν.

  "Σύντομα, οι συνάδελφοι μου και εγώ θα ανακοινώσουμε μέτρα για να ενισχύσουμε την προσφορά", δήλωσε ο Πάουελ στο πλαίσιο ομιλίας του στο Ντένβερ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

  Η έλλειψη κεφαλαίων που οι τράπεζες θα ήταν πρόθυμες να δανείσουν στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου οδήγησε τα επιτόκια στις αγορές βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης σε αλματώδη άνοδο. Ως αποτέλεσμα η Fed διοχέτευσε δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά για να οδηγήσει και πάλι τα επιτόκια σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

  Όσον αφορά την πορεία της νομισματικής πολιτικής, ο Πάουελ δεν θέλησε να δώσει πολλά στοιχεία για τις επόμενες αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας. Η κεντρική τράπεζα πραγματοποίησε τους προηγούμενους μήνες δύο διαδοχικές μειώσεις  των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης την κάθε φορά, οδηγώντας τα επιτόκια στο 1,75% με 2%. H επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι στις 29-30 Οκτωβρίου.

  Η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι ακόμα αρκετές εβδομάδες μακριά "και θα παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά όλες τις εισερχόμενες πληροφορίες", δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις μας "θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά στοιχεία, την αξιολόγηση των προοπτικών και των κινδύνων".

  Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι η εικόνα από την απασχόληση και τον πληθωρισμό είναι θετική για την αμερικανική οικονομία, ωστόσο προειδοποίησε ότι οι παγκόσμιες εξελίξεις ενέχουν κινδύνους και αυτό περιλαμβάνει τόσο τις εμπορικές συγκρούσεις όσο και την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Τέλος, εκτίμησε ότι οι πρόσφατες μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων πρόσφεραν στήριξη στην οικονομία, προσθέτοντας ότι η Fed θα "αναλάβει την κατάλληλη δράση" για να διατηρήσει την επέκταση της οικονομίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ