Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Οκτ-2019 10:58

  Αργεντινή: Πόλεμο κατά της πείνας κήρυξε ο περονιστής υποψήφιος για την προεδρία Αλβέρτο Φερνάντες

  Αργεντινή: Πόλεμο κατά της πείνας κήρυξε ο περονιστής υποψήφιος για την προεδρία Αλβέρτο Φερνάντες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο περονιστής υποψήφιος για την προεδρία στην Αργεντινή Αλβέρτο Φερνάντες ανακοίνωσε χθες ποια θα είναι η πρώτιστη προτεραιότητα της κυβέρνησής του, σε περίπτωση νίκης στις επικείμενες εκλογές: "το μεγαλύτερο όνειδος της χώρας μας είναι η πείνα".

  Ο Φερνάντες ανακοίνωσε πως πρόθεσή του είναι να μειώσει το κόστος του "καλαθιού της νοικοκυράς", δηλ. τις τιμές των βασικών διατροφικών προϊόντων. Αυτό συνεπάγεται έλεγχο και διατίμηση σε ορισμένα προϊόντα και τη δημιουργία ενός Ομοσπονδιακού Συμβουλίου κατά της Πείνας, που θα υπάγεται στην κυβέρνηση.

  Ο Φερνάντες κήρυξε τον "πόλεμο κατά της πείνας" σε εκδήλωση στην Γεωπονική και Κτηνιατρική σχολή του Πανεπιστήμιου του Μπουένος Άιρες, πλαισιωμένος από προσωπικότητες, όπως ο νομπελίστας Ειρήνης Αδόλφο Πέρες Εσκίβελ, ο ακτιβιστής Χουάν Γκραμπουά, η επικεφαλής του κινήματος των "Γιαγιάδων της Πλατείας του Μαΐου" Εστέλα ντε Καρλότο και άλλους συνδικαλιστές ηγέτες.

  Ο υποψήφιος για την προεδρία χαρακτήρισε σκανδαλώδες το γεγονός πως η Αργεντινή, μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες σε διατροφικά προϊόντα, δεν δύναται να θρέψει επαρκώς περίπου 14 εκατ. πολίτες της και πως οι τιμές σε βασικά προϊόντα, όπως το ψωμί και το γάλα, είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με άλλες χώρες. Ένα λίτρο γάλα στην Αργεντινή κοστίζει όσο στην Ισπανία, όπου όμως το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι διπλάσιο από τη νοτιοαμερικανική χώρα.

  Μολονότι το κοινοβούλιο ψήφισε μία νομοθεσία για την διατροφική έκτακτη ανάγκη, ο Φερνάντες τόνισε πως δεν είναι αρκετό. Οι τελευταίες στατιστικές, που συμπεραίνουν ότι πάνω από το 35% των Αργεντινών και ο μισός ανήλικος πληθυσμός κάτω των 15 ετών, δεν δύνανται να διατραφούν επαρκώς, έχει σημάνει συναγερμό στη χώρα.

  Ο Φερνάντες αναφέρθηκε στην πιθανότητα να εκδοθεί μία κάρτα για πρόσβαση σε τρόφιμα –εν είδει δελτίου σίτισης—και υπόσχεται να ενισχύσει τις μικρές επιχειρήσεις και τα επονομαζόμενα "κέντρα λαϊκής οικονομίας", που ασχολούνται με την παραγωγή τροφίμων. Ο Φερνάντες ανακοίνωσε πως η εταιρεία σπόρων Syngenta θα δωρήσει στα πλαίσια της εκστρατείας αυτής το 1% της παραγωγής της και κάλεσε σε ανάλογες δωρεές κι άλλους ομίλους.

  Ελλείψει ενός σαφούς προγράμματος για την οικονομία, ο περονιστής υποψήφιος έχει εξαγγείλει διάφορες προτάσεις για κοινωνικές επενδύσεις. Για τον λόγο αυτό προτείνει τη μείωση των υψηλών φόρων (80%) που πληρώνουν για τις συναλλαγματικές στις τράπεζες οι συμβαλλόμενοι και τη διάθεση των ποσών αυτών σε κοινωνικά έργα, μολονότι δεν εξηγεί πως θα αποφευχθεί να μετατρέπονται τα τραπεζικά αποθεματικά σε δολάρια, προκαλώντας την υποτίμηση του πέσο.

  Επίσης, ο Φερνάντες προτείνει αύξηση του φόρου περιουσίας, που στην Αργεντινή επιβάλλεται σε όποιον η περιουσία του ξεπερνά σε αξία τα 33.000 δολάρια (δύο εκατ. πέσος). Οι συνεχείς υποτιμήσεις έχουν επεκτείνει στο σύνολο της μεσαίας τάξης μία φορολογία, που όταν εισήχθη το 1991 αφορούσε την προσωπική περιουσία που ξεπερνούσε τα 100.000 δολάρια. Ο νυν πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι είχε υποσχεθεί να την καταργήσει, καθώς αποτελεί μόλις το 0,5% των δημοσιονομικών εσόδων, όμως εν τέλει δεν το έπραξε.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ