Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Οκτ-2019 08:11

  Ερωτήματα "ανησυχίας" για την παράταση των μέτρων παροχής ρευστότητας από την Fed

  Ερωτήματα "ανησυχίας" για την παράταση των μέτρων παροχής ρευστότητας από την Fed
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν η Fed ξαφνικά ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα βραχυπρόθεσμης παροχής ρευστότητας στο αμερικάνικο τραπεζικό σύστημα την στιγμή που αυτό διαθέτει μία πλεονάζουσα ρευστότητα πάνω 1,3 τρις. δολ., ισχυρές ανησυχίες αναδύθηκαν στο σύστημα. Αλλά κατευνάστηκαν αφ' ενός από το νέο κύμα ρευστότητας από την πλευρά της Fed και αφ' εταίρου από το γεγονός ότι οι χρηματιστηριακές αγορές έσπευσαν να δώσουν αποδεκτές εξηγήσεις για το φαινόμενο και να απορροφήσουν το "δώρο" της Fed.

  Ορισμένες εξηγήσεις επεκτάθηκαν στο να προβλέψουν ότι πρόκειται απλώς για ένα "μεταβατικό πακέτο" που ετοιμάζει το έδαφος για το επόμενο QE της Fed. Και έτσι όλοι έμειναν ικανοποιημένοι αφού οι άμεσες παροχές της Fed και η προβλεπόμενη και επερχόμενη κεφαλαιακή πλημμυρίδα θα υπερκαλύψει όποια προβλήματα στην αμερικάνικη διατραπεζική αγορά μπορεί να υπάρχουν...

  Όμως και πάλι "ξαφνικά" η Fed προχώρησε σε παράταση του βραχυπρόθεσμου προγράμματος με την καθημερινή παροχή ρευστότητας και με τα 14 ημερών repos μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, ήτοι μία ημερομηνία που έρχεται μετά το Συμβούλιό της αυτόν τον μήνα, τον Οκτώβρη και στο οποίο αναμένεται ότι ο κ. Πάουελ θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της.

  Η κίνηση αυτή από ορισμένους αναλυτές έχει αρχίσει να συσχετίζεται με τις αποφάσεις δύο "μεγάλων" του αμερικάνικου τραπεζικού συστήματος, της JP Morgan και της Bofa (Bank of America) να αποσύρουν από την Fed μεγάλο μέρος των αποθεματικών τους (πάνω από 150 δισ. δολ. για την JP Morgan), γεγονός που από μόνο του δημιουργεί ερωτηματικά. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η κεφαλαιακή πλημμυρίδα από το έκτακτο πρόγραμμα της Fed κρατάει την διατραπεζική σε... ηρεμία. 

  Το ερώτημα πλέον που αναδύεται είναι το τι πραγματικά συμβαίνει στην αμερικάνικη χρηματαγορά;

  Είναι μεν βέβαιο σαν πρόβλεψη ότι η Fed στο επόμενο Συμβούλιο πριν από το τέλος του μήνα θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων και παράλληλα θα ανακοινώσει ένα νέο εργαλείο "τύπου QE" αρχίζοντας να διαμορφώνει ένα νομισματικό περιβάλλον μέσα από το οποίο οι ΗΠΑ να κινηθούν χωρίς "περιπέτειες" στις προεδρικές εκλογές του 2020. Αλλά όσα συμβαίνουν εν όψει αυτού κάθε άλλο παρά ομαλά φαίνεται να εξελίσσονται...      

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ