Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 05-Οκτ-2019 16:37

  Ζεεχόφερ: Να "δοθεί ξανά ζωή" στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   


  Απολογισμός του γερμανού υπουργού Εσωτερικων μετά το διήμερο ταξίδι του σε Άγκυρα και Αθήνα. Στο προσφυγικό επιβάλλονται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κριτική στην Ελλάδα για μη υλοποίηση της προσφυγικής συμφωνίας.

  Το προσφυγικό δεν αφορά μόνο τα κράτη μέλη στα σύνορα αλλά ολόκληρη την ΕΕ και ως εκ τούτου θα πρέπει να βρεθούν λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό ήταν το μήνυμα της συνέντευξης του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ στη γερμανική τηλεόραση (ZDF) την Παρασκευή το βράδυ μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού του στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Μιλώντας από τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα παραδέχτηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι από τις συνομιλίες του στις δύο χώρες δεν προέκυψε κάτι το συγκεκριμένο. Τόνισε ωστόσο ότι η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει τις δύο χώρες στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, όπως για παράδειγμα καταλήγοντας σε μια ρύθμιση για τη κατανομή προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

  Ο κ. Ζεεχόφερ ανακοίνωσε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο όπως και τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ σε δύο εβδομάδες. Ο ίδιος πρότεινε τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα βοήθεια σε διμερή επίπεδο, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την διασφάλιση των συνόρων και τη διαδικασία ασύλου.

  Κριτική στην Ελλάδα

  Στην ίδια συνέντευξη ο Χορστ Ζεεχόφερ επεσήμανε τη σημασία της υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό, η οποία προβλέπει την επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Το ό,τι η συμφωνία δεν εφαρμόζεται επαρκώς οφείλεται κατά την άποψη της Άγκυρας στην Ελλάδα. Ο κ. Ζεεχόφερ δήλωσε ότι μετέφερε την τουρκική κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να προσθέσει ότι το "βασικό μέλημα" της τουρκικής πλευράς είναι η Ελλάδα να επαναπροωθεί παράνομους μετανάστες στην Τουρκία. Πάντως, τόσο με τους έλληνες όσο και με τους τούρκους συνομιλητές του συμφώνησαν ότι θα πρέπει να "δοθεί ξανά ζωή" στη συμφωνία. Τώρα απομένει να "ενεργοποιηθεί και η ΕΕ προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση", είπε.

  Κριτική στην Ελλάδα για μη υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας άσκησε και ο ευρωβουλευτής των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Μάρκους Φέρμπερ. Σε ραδιοφωνική συνέντευξη (DLF) καταλόγισε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν εφάρμοζε ευρωπαϊκό δίκαιο, επειδή, σύμφωνα με τον κ. Φέρμπερ, δεν κατέγραφε και ούτε έλεγχε τους μετανάστες που ερχόταν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον χριστιανοκοινωνιστή ευρωβουλευτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταβάλει τώρα "επίπονες" προσπάθειες προκειμένου να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ξανά το ευρωπαϊκό δίκαιο.

  Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ