Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Οκτ-2019 19:35

  Δεν υποχωρεί η Τουρκία: Στις 7 Οκτωβρίου ξεκινά τη γεώτρηση το "Γιαβούζ"

  Δεν υποχωρεί η Τουρκία: Στις 7 Οκτωβρίου ξεκινά τη γεώτρηση το "Γιαβούζ"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μετά τις προσπάθειες εντυπωσιασμού, του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, τη σκυτάλη πήρε ένα ακόμα στέλεχος της κυβέρνησης Ερντογάν, με σκοπό να προκαλέσει και να πείσει την κοινή γνώμη, ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ.

  Στις 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η έναρξη της γεώτρησης του τουρκικού γεωτρύπανου "Γιαβούζ", όπως δήλωσε στο Twitter, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαατάι Ερτζιγές. Επίσης υποστήριξε ότι η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και φυσικά κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

  Ο Ερτζιγές αναφέρει ότι: "το Γιαβούζ θα ξεκινήσει ένα νέο γύρο γεωτρήσεων στις 7 Οκτωβρίου 2019". "Η περιοχή της γεώτρησης βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως έχει καταγραφεί στον OΗΕ και η τουρκική κυβέρνηση αδειοδότησε την κρατική Εταιρεία Πετρελαίου με δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα του κράτους το 2012" αναρτώντας ακόμα έναν χάρτη που δείχνει πώς οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται τα χωρικά ύδατα γύρω από την Κύπρο.

   

  Αναφέρει ακόμη ότι "η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα θαλάσσια όρια υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ που διεκδικούν οι Ελληνοκύπριοι, παρά τις προσπάθειές τους να τα παρουσιάσουν ως νερά της ΕΕ ή σύνορα, κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Οι μονομερείς δραστηριότητες των Ελληνοκυπρίων από το 2003 παραβιάζουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων".

   

  Προσθέτει ότι "αξίζει να υπενθυμιστεί η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών της 19ης Σεπτεμβρίου σχετικά με τις επιχειρήσεις γεώτρησης του Γιαβούζ στην τουρκική υφαλοκρηπίδα".

  Το Γιαβούζ χαιρέτησε το Φατίχ σύμφωνα με Ντονμέζ

  Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ χαιρέτησε το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ μέσω του λογαριασμού του στο twitter δημοσιεύοντας μάλιστα και σχετική φωτογραφία με τα δύο πλοία να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.

   

  Το Φατίχ αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 διεξάγοντας νέα γεώτρηση η οποία έχει αποκαλεστεί "Μόρφου 1".

  Ανταλλαγή NAVTEX από Τουρκία και Κύπρο

  Στην έκδοση NAVTEX προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία, αργά χτες το βράδυ, μετά την έκδοση νωρίτερα NAVTEX από την Τουρκία, με την οποία δέσμευσε περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, για διενέργεια γεωτρήσεων από το πλωτό γεωτρύπανο "Γιαβούζ".

  Στη NAVTEX που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης σημειώνεται πως η τουρκική NAVTEX, που εκδόθηκε για το γεωτρύπανο "Γιαβούζ" και τα υποστηρικτικά του πλοία, αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη ενέργεια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας . Προστίθεται πως αυτή η ενέργεια αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Εξάλλου σε δεύτερη NAVTEX αναφέρεται ότι το πλωτό γεωτρύπανο "Γιαβούζ" και τα υποστηρικτικά του σκάφη διεξάγουν παράνομες επιχειρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και απαιτείται όπως αυτά τερματίσουν άμεσα τις παράνομες ενέργειές τους.

  Σημειώνεται ακόμη πως οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και πως διαπράττουν σοβαρά ποινικά αδικήματα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Οποιαδήποτε άτομα και εταιρείες που εργάζονται ή/και παρέχουν υπηρεσίες, βοηθώντας ή προσφέροντας υποστήριξη στις παράνομες ενέργειες του "Γιαβούζ" παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας, σημειώνεται.

  Ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο και θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους, αναφέρεται.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ