Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Οκτ-2019 15:31

  Ο Τζόνσον θα ζητήσει νέα παράταση του Brexit εάν δεν επιτύχει συμφωνία έως 19/10

  Ο Τζόνσον θα ζητήσει νέα παράταση του Brexit εάν δεν επιτύχει συμφωνία έως 19/10
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.43

  Νέα παράταση για την ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον, εάν δεν έχει επιτύχει συμφωνία για το περιεχόμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης έως τις 19 Οκτωβρίου, σύμφωνα με βρετανικά κυβερνητικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο ανώτερο αστικό δικαστήριο της Σκωτίας (Court of Session).

  Η αποκάλυψη των εγγράφων αντιφάσκει με τις δηλώσεις Τζόνσον ότι δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση και ότι "καλύτερα να βρεθεί νεκρός σε χαντάκι" παρά να υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα.

  Ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης επιμένει ότι το ΗΒ θα τηρήσει την τρέχουσα προθεσμία που του έχει χορηγηθεί από την ΕΕ και θα αποχωρήσει κανονικά από το μπλοκ των 28 χωρών στις 31 Οκτωβρίου, δηλαδή σε λιγότερο από έναν μήνα.

  Ωστόσο, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις Τζόνσον για αποχώρηση ακόμη και χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες στις 31/10, το βρετανικό κοινοβούλιο έχει νομοθετήσει, μέσω της γνωστής ως Benn Act, ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ζητήσει παράταση εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

  Εν μέσω νομικών διαδικασιών στο σκωτσέζικο Court of Session στο Εδιμβούργο, που έχουν ως στόχο να διασφαλιστεί ότι ο πρωθυπουργός  θα συμμορφωθεί με τον νόμο, οι δικαστές ενημερώθηκαν ότι ο Μπ. Τζόνσον θα κινηθεί όπως επιτάσσει η νομοθεσία και θα ζητήσει αναβολή.

  Φόβοι για παράκαμψη της νομοθεσίας από πλευράς Τζόνσον

  Οι αντίπαλοί του υποψιάζονται ότι θα επιδιώξει κάποιου είδους νομική οδό διαφυγής ή θα προσπαθήσει να πιέσει την ΕΕ να αρνηθεί να συμφωνήσει σε ένα αίτημα αναβολής.

  Σήμερα στο σκωτσέζικο δικαστήριο άρχισε η νομική προσπάθεια αντιπάλων του Brexit που προσπαθούν να εξασφαλίσουν εντολή που να τον αναγκάζει να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία ή να πείσουν τους δικαστές να αποστείλουν επιστολή στην ΕΕ εκ μέρους του ζητώντας την αναβολή. Ζητούν επίσης, εάν ο Τζόνσον δεν συμμορφωθεί, το δικαστήριο να επιβάλει ποινές "όπως πρόστιμο και φυλάκιση".

  Σε έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, η κυβέρνηση ανέφερε ότι ο Τζόνσον δέχθηκε ότι είναι υποχρεωμένος να αποστείλει επιστολή στην ΕΕ με το αίτημα της καθυστέρησης του Brexit και ότι, εάν δοθεί αναβολή, θα συμφωνήσει και η Βρετανία σε αυτή.

  "Στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί καμία από τις προϋποθέσεις που ορίζονται…θα αποστείλει επιστολή με τη μορφή που καθορίζεται στο χρονοδιάγραμμα, όχι αργότερα από την 19η Οκτωβρίου του 2019", ανέφερε το έγγραφο που αναρτήθηκε στο Twitter από τον Τζο Μόγκαμ, δικηγόρο που συμμετέχει στην υπόθεση σε βάρος του Τζόνσον.

  Η σημερινή υπόθεση εκδικάζεται περίπου μία εβδομάδα μετά την ταπεινωτική για τον Τζόνσον απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε ότι παράνομα ανέστειλε τις εργασίες του κοινοβουλίου στις 9 Σεπτεμβρίου. Εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε ότι δεν γίνονται σχόλια για εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ