Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Οκτ-2019 18:09

  Τούρκοι οικονομολόγοι αντιδρούν στα πανηγύρια Ερντογάν για την πρόσκαιρη μείωση πληθωρισμού

  Τούρκοι οικονομολόγοι αντιδρούν στα πανηγύρια Ερντογάν για την πρόσκαιρη μείωση πληθωρισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή, που ανακοίνωσε η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TurkStat), νωρίτερα σήμερα, ο ετήσιος πληθωρισμός καταναλωτών μειώθηκε σε μονοψήφια νούμερα, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2017.

  Τον Οκτώβριο του 2018, ο πληθωρισμός καταναλωτών έφτασε σε υψηλό 15ετίας με 25,24%. Έκτοτε, ο πληθωρισμός μειώνεται σταδιακά. Από τον Σεπτέμβριο του 2019, έχει μειωθεί στο 9,26%.

  Σχολιάζοντας τον μονοψήφιο πληθωρισμό, οι οικονομολόγοι συμφώνησαν ότι τα στοιχεία αυτά δεν θα διατηρηθούν σε αυτό το επίπεδο μετά τον ερχόμενο χειμώνα.

  Sönmez: Μην ψάχνετε στήριγμα σε ξοφλημένες παρηγοριές

  Με μία ανάρτηση στο Twitter, ο οικονομολόγος και συγγραφέας Mustafa Sönmez είπε: "Μην παρηγορείστε και επαναπαύεστε" και προειδοποίησε για την αύξηση που θα συμβεί μετά το Νοέμβριο:

  "Όπως αναμενόταν, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά σχεδόν 1%, λόγω του υψηλού ΔΤΚ του ίδιου μήνα πέρυσι, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο μονοψήφιο ποσοστό 9,26%. Επίσης, μετά τον Νοέμβριο, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και πάλι σε διψήφιο αριθμό και δεν θα είναι μικρότερος από 12% ετησίως. Το ίδιο λέει και το Πρόγραμμα Νέας Οικονομίας (YEP)".

   

  "Κανείς δεν πρέπει να παρηγορείται με το σημερινό 9,3% του ΔΤΚ και 12% στο τέλος του έτους. Ποια υποδειγματική χώρα έχει πληθωρισμό πάνω από 3-4%; Ακόμη και με το σημερινό της ρυθμό, η Τουρκία είναι μια χώρα με τεράστιο πρόβλημα πληθωρισμού. Μην ψάχνετε στήριγμα σε ξοφλημένες παρηγοριές".

   

  Akçay: Οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται

  Ο οικονομολόγος Ümit Akçay ανήρτησε επίσης ένα σύντομο μήνυμα σχετικά με το θέμα στο Twitter. "Ο πληθωρισμός είναι χαμηλός, αλλά οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται", δήλωσε ο Akçay. 

   

  Στη συνέχεια, δημοσιεύοντας ένα γράφημα του Bloomberg, ο Akçay έχει γράψει: "Ένα καλό γράφημα που δείχνει την εξάρτηση της παραγωγής από τις εισαγωγές".

   

  Ο Muratoğlu επέκρινε τον Berat Albayrak

   Murat Muratoğlu, ένας αρθρογράφος για την καθημερινή εφημερίδα Sözcü και σχολιαστής της οικονομίας, σχολίασε επίσης τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και επέκρινε τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Berat Albayrak.

  Αναφερόμενος στην απόλυση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Murat Çetinkaya, και στον διορισμό του Murat Uysal στη θέση του, ο Muratoğlu είπε: "Σήμερα, ο πληθωρισμός θα ανακοινωθεί με μονοψήφιο αριθμό, ο πραγματικός ήρωας της επιτυχίας είναι, χωρίς αμφιβολία, ο Berat Albayrak και η ευστροφία του. Πριν από ένα χρόνο απέρριψε εκείνον που ανακοίνωσε πληθωρισμό 24,5%. Με αυτή την κίνηση του, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση του πληθωρισμού, αξίζει συγχαρητήρια".

   

  Ulusoy: Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, οι τιμές έχουν αυξηθεί

  Ο καθηγητής δόκτορ Veysel Ulusoy εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τη μείωση του πληθωρισμού σε σχέση με την αύξηση των τιμών. "Αν ο πληθωρισμός των ανθρώπων και ο επίσημος πληθωρισμός είναι πολύ διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο, η επένδυση στην κατανάλωση / το ισοζύγιο αποταμίευσης θα υποβαθμιστεί", δήλωσε ο Ulusoy και πρόσθεσε: "Ο πληθωρισμός μειώθηκε κατά 62%, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 9,26%".

   

  Şengül: Όπως αναμενόταν

  Η Özlem Derici Şengül επίσης δήλωσε ότι ο πληθωρισμός έπεσε σε μονοψήφια νούμερα, όπως αναμενόταν, και άγγιξε τη μείωση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας: "Ο πληθωρισμός έπεσε στο 9,26% και είναι κάτω από την προσδοκία μου, για 9,9%. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να φθάσει στο 2,45% ο ετήσιος Δείκτης Τιμών Παραγωγού. Αυτό μας δείχνει ότι η μείωση κατά 200 μονάδες βάσης, που αναμένουμε από την Κεντρική Τράπεζα, θα γίνει μονομιάς και όχι σε δόσεις".

   

   

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ