Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Οκτ-2019 16:51

  "Όχι" από το Ευρωκοινοβούλιο στη νέα πρόταση Τζόνσον για το Brexit

  "Όχι" από το Ευρωκοινοβούλιο στη νέα πρόταση Τζόνσον για το Brexit
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:03

  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα "στην τωρινή μορφή του" το σχέδιο που προτείνεται από τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για μια συμφωνία πάνω στους όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, προειδοποίησαν εκπρόσωποι του κοινοβουλίου.

  "Αυτές οι προτάσεις της τελευταίας στιγμής από τη βρετανική κυβέρνηση στις 2 Οκτωβρίου, με την τωρινή μορφή τους, δεν αποτελούν τη βάση μιας συμφωνίας στην οποία θα μπορούσε να συμφωνήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", ανακοίνωσε ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Γκι Φερχόφστατ, βασικός διαπραγματευτής για το Brexit από την πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου.

  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να δώσει την έγκρισή του σε οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit.

  Σε ανακοίνωσή της, η αρμόδια για το Brexit επιτροπή του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σημειώνει ότι οι βρετανικές προτάσεις δεν αντιμετωπίζουν τα πραγματικά διακυβεύματα που τίθενται στην περίπτωση που η "δικλείδα ασφαλείας" (backstop) για την Ιρλανδία απαλειφθεί από τη συμφωνία αποχώρησης, όπως η διαφύλαξη της ενιαίας οικονομίας του νησιού της Ιρλανδίας (Δημ. της Ιρλανδίας και βρετανικής Βόρειας Ιρλανδίας), ο πλήρης σεβασμός της Συμφωνίας Ειρήνευσης της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 και ξη ακεραιότητα της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς".

  Τα τρία ζητήματα που θέτει η επιτροπή είναι πρώτον η δημιουργία - με βάση τις βρετανικές προτάσεις - υποδομών ελέγχου προϊόντων και αγαθών στη Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που σε κάθε περίπτωση θα σημάνει το τέλος του απρόσκοπτου εμπορίου μεταξύ των δύο μερών του νησιού, δεύτερον το γεγονός ότι περισσότερες λεπτομέρειες για τις ρυθμίσεις αφήνονται για την μεταβατική περίοδο μετά το Brexit, γεγονός που δεν παρέχει ασφάλεια και σιγουριά και τρίτον ο αποφασιστικός ρόλος που δίνεται στις βρετανικές προτάσεις στην τοπική βουλή της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία εδώ και τρία χρόνια είναι πρακτικά ανενεργή.

  Δεν πείστηκε ο Τουσκ από τη νέα πρόταση Τζόνσον

  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα, σε ένα tweet, ότι "δεν έχει πεισθεί" από τη νέα πρόταση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για το Brexit.

  Το μήνυμά του προς τον Βρετανό πρωθυπουργό με τον οποίο συνομίλησαν στο τηλέφωνο σήμερα ήταν: "Παραμένουμε ανοικτοί, ωστόσο δεν έχουμε πεισθεί" υπογράμμισε.

  Ο ίδιος συνομίλησε και με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ για να του πει ότι η ΕΕ "στηρίζει πλήρως την Ιρλανδία".

  Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο σχέδιο που ο Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε επιχειρώντας να πετύχει μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit.

  "Προβληματικά σημεία" βλέπει και ο Γιούνκερ

  Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρέθεσε σήμερα μια σειρά προβληματικών σημείων σχετικά με την τελευταία πρόταση του Λονδίνου για το Brexit, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται περισσότερες συζητήσεις.

  "Το να αποδεχθούμε μια τέτοια πρόταση δεν θα ικανοποιούσε όλους τους σκοπούς του backstop: την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου, τη διατήρηση της συνεργασίας Βορρά-Νότου και της πανιρλανδικής οικονομίας και την προστασία της ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς και τη θέση της Ιρλανδίας σε αυτή" τονίζεται σε μια ανακοίνωση της Επιτροπής.

  Οι δηλώσεις Γιούνκερ έγιναν μετά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ.

  Ανεφάρμοστες οι προτάσεις Τζόνσον λένε επιχειρηματίες της Β. Ιρλανδίας 

  "Τρομερά απογοητευτικές", "ανεφάρμοστες", "απατηλές": οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων στην Βόρεια Ιρλανδία επικρίνουν με σκληρούς χαρακτηρισμούς τις τελευταίες προτάσεις του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit, που παρουσιάζεται ως προσφορά της τελευταίας ευκαιρίας.

  "Οι πολυαναμενόμενες προτάσεις του πρωθυπουργού είναι τρομερά απογοητευτικές. Είναι σαφές ότι δεν άκουσε τις ανάγκες της κοινότητας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της Βόρειας Ιρλανδίας", λέει ο Ιγον Κόνολι, διευθυντής της Κοινοπραξίας Διανομής της Βόρειας Ιρλανδίας.

  Το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση, όπως και το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η βρετανική επαρχία θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες στην κυκλοφορία των αγαθών, περιλαμβανομένων των αγροδιατροφικών προϊόντων, με την θέσπιση "ρυθμιστικής ζώνης" στο νησί της Ιρλανδίας, υπό την επιφύλαξη της έγκρισης του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας.

  "Αυτό θα μεταφρασθεί σε περιπλοκές, καθυστερήσεις, δασμούς, φόρους προστιθέμενης αξίας και αυξημένο κόστος που θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα των βορειοϊρλανδικών προϊόντων, επιβαρύνοντας παράλληλα τα νοικοκυριά", προειδοποιεί ο Ιγον Κόνολι χαρακτηρίζοντας "ανεφάρμοστο" το σχέδιο Τζόνσον.

  Τονίζει επίσης ότι "εάν η βιομηχανία μας εργάσθηκε σκληρά για να προετοιμασθεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, είναι αδύνατον να αμβλυνθεί τελείως το σεισμικό σοκ που θα προκαλέσει η διάλυση του δικτύου τροφοδοσίας μας".

  Σύμφωνα με μελέτη του ινστιτούτου CIPS, το οποίο ειδικεύεται στην τροφοδοσία, μόνο το 40% των βρετανικών επιχειρήσεων θεωρούν ότι είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν στις νέες τελωνειακές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε περίπτωση μη συντεταγμένης εξόδου από την ΕΕ.

  "Είναι απατηλό να ισχυρίζεται κανείς ότι δεν θα υπάρχει παρά περιορισμένος αριθμός φυσικών ελέγχων στα τρόφιμα που θα διέρχονται από τα ιρλανδικά σύνορα", διότι "η Ιρλανδία είναι η πρώτη αγορά εξαγωγής των βρετανικών τροφίμων και ποτών", αναφέρεται στην μελέτη.

  Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βόρειας Ιρλανδίας, περιοχής που εξαιτίας των συνόρων της θα έπρεπε να πληγεί περισσότερο από το Brexit, προειδοποιεί ότι η πιθανή αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις "θα πλήξει σοβαρά την ικανότητα επιβίωσής τους".

  Ο γενικός διευθυντής της Fane Valley Co-op, γεωργικού συνεταιρισμού της Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσε στο BBC ότι "τα συμφέροντα των επιχειρήσεων της περιοχής κατά κάποιον τρόπο θυσιάστηκαν" στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ