Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Σεπ-2019 16:58

  Merkel: Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να υπερφορτώνουν την ΕΚΤ

  Merkel: Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να υπερφορτώνουν την ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους και να χρησιμοποιήσουν τις κατάλληλες δημοσιονομικές πολιτικές για να διασφαλίσουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι υπερφορτωμένη, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel.

  Μιλώντας σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη, την έδρα της ΕΚΤ, η Merkel είπε ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας γίνεται αντιληπτή με διαφορετικό τρόπο στις χώρες της Ευρωζώνης και πως οι ευρωπαϊκές οικονομίες πρέπει να "σπάσουν το καλούπι" και να δείξουν μια "πιο ομογενοποιημένη ανταγωνιστικότητα".

  "Το πολιτικό μας χρέος είναι φυσικά να μην υπερφορτώνουμε τη νομισματική πολιτική", είπε η Merkel σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

  Η Merkel έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις προς την κυβέρνησή της να καταρτίσει ένα δημοσιονομικό σχέδιο στήριξης για την τόνωση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης η οποία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.

  Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια πιο βαθιά σε αρνητική περιοχή και υποσχέθηκε αγορές ομολόγων χωρίς ημερομηνία λήξης για να μειώσει ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού, ελπίζοντας να δώσει νέα πνοή στην οικονομική δραστηριότητα σχεδόν μία δεκαετία μετά την κρίση χρέους του μπλοκ.

  Το ένα τρίτο των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ αντιτάχθηκαν στην ανανέωση των αγορών assets στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένης της Sabine Lautenschlaeger, η οποία θα παραιτηθεί από μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, με ισχύ από την 31η Οκτωβρίου -πολύ νωρίτερα από τη λήξη της θητείας της.

  Τα μεγαλύτερα των αναμενόμενων μέτρα στήριξης πυροδότησαν ανησυχίες μεταξύ των φειδωλών Γερμανών, οι οποίοι παραπονιούνται εδώ και χρόνια ότι η ΕΚΤ τούς αρνείται μια αξιοπρεπή απόδοση των αποταμιεύσεών τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ