Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Σεπ-2019 16:26

  Η μαύρη αγορά καπνού κοστίζει στα Βαλκάνια περίπου €300 εκατ. τον χρόνο σε χαμένους φόρους

  Η μαύρη αγορά καπνού κοστίζει στα Βαλκάνια περίπου €300 εκατ. τον χρόνο σε χαμένους φόρους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Περίπου 600.000 άνθρωποι σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας αγοράζουν προϊόντα καπνού στη μαύρη αγορά, γεγονός που καταφέρει στα φορολογικά έσοδα συνολικά πλήγμα 306,7 εκατ. ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

  Σύμφωνα με την έρευνα, που διενεργήθηκε από το Zagreb Economic Institute με δείγμα 21.000 ανθρώπους, οι λαθρέμποροι και παράνομοι πωλητές καπνού έχουν συνολικά έσοδα περίπου 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο στη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία, τη Σερβία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία. Στις χώρες αυτές κατοικούν συνολικά περίπου 20 εκατ. άνθρωποι.

  Οι αγορές καπνού στη μαύρη αγορά είναι υψηλότερες στη Βοσνία και τη Σερβία, σύμφωνα με την έρευνα.

  "Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι απώλειες στα φορολογικά έσοδα ήταν περισσότερο αισθητές στη Βοσνία και το Μαυροβούνιο, όπου χάθηκε αντίστοιχα το 9% και το 6% του ΑΕΠ", ανέφερε το ινστιτούτο. "Οκτώ στους 10 καπνιστές δηλώνουν ότι προτιμούν τη μαύρη αγορά λόγω των χαμηλότερων τιμών. Τα δύο τρίτα αυτών δηλώνουν ότι η άνοδος του βιοτικού επιπέδου μπορεί να τους κάνει να σταματήσουν να αγοράζουν τσιγάρα παράνομα".

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ