Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Σεπ-2019 12:47

  "Αναταραχή" στην ΕΚΤ, παραιτήσεις στο Συμβούλιο πριν εγκατασταθεί η Λαγκάρντ

  "Αναταραχή" στην ΕΚΤ, παραιτήσεις στο Συμβούλιο πριν εγκατασταθεί η Λαγκάρντ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Η ατμόσφαιρα μέσα στην οποία πρόκειται να εγκατασταθεί η κα Λαγκάρντ την 1η Νοεμβρίου στην θέση του αποχωρούντος Μάριο Ντράγκι έχει αρχίσει να φορτίζεται... υπερβολικά. 

  Τελευταία επεισόδια σε αυτό το "περιβάλλον” ήταν αφενός η ξαφνική –χθες βράδυ– και χωρίς ιδιαίτερες εξηγήσεις παραίτηση της κας Σαμπίνε Λαουντενσλέγκερ από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και από την αντιπροεδρία του SSM. 

  Και αφετέρου η χθεσινή ομιλία του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη κ. Ντε Γκαλώ (αντίπαλου της κας Λαγκάρντ για την θέση του προέδρου στην ΕΚΤ), ο οποίος –παρά τη διακριτικότητα που τον χαρακτηρίζει– ανοικτά διατύπωσε τις επιφυλάξεις του για τις συνέπειες των αποφάσεων που εισηγήθηκε ο Μάριο Ντράγκι στο Συμβούλιο της ΕΚΤ (νέο πακέτο QE, μείωση επιτοκίων, TLTROs III, κ.λ.π.) στις 12/9

  Το παράδοξο είναι ότι η γερμανίδα κα Λαουντενσλέγκερ "ορκισμένη” αντίπαλος της πολιτικής Ντράγκι στο Εκτελεστικό Συμβούλιο, παραιτείται και φεύγει από την θέση της την ίδια ημέρα που αποχωρεί ο κ. Ντράγκι, την 1η Νομβρίου. Η δημοσιοποίηση (αν και γνωστή στους κύκλους της Φρανκφούρτης) των θέσεων του κ. Ντε Γκαλώ γίνεται επίσης έναν μόλις μήνα πριν από την αποχώρηση του Μ. Ντράγκι και την εγκατάσταση της κας Λαγκάρντ. 

  Με άλλα λόγια και οι δύο "πράξεις” γίνονται ενόψει της αποχώρησης του ...αντιπάλου. Και κατά συνέπεια δεν φαίνεται να έχουν άμεσο στόχο τον Μάριο Ντράγκι. 

  Ορισμένοι στο περιβάλλον της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη υποστηρίζουν ότι και οι δύο κινήσεις είναι "προειδοποιήσεις” στην κα Λαγκάρντ η οποία λίγο πολύ έχει εμφανισθεί να υιοθετεί τη "γραμμή” Ντράγκι. 

  Κάποιες "φήμες” όμως που έχουν κυκλοφορήσει φέρουν την κα Λαουντενσλέγκερ να έχει ισχυρότατες αντιρρήσεις με τη γραμμή Ντράγκι που προωθεί ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία, καθώς η ίδια είναι αντιπρόεδρος του SSM αλλά η θητεία της λήγει τον Φεβρουάριο του 2020. 

  Οι "επιφυλάξεις” του κ. Ντε Γκαλώ που εκφράσθηκαν σε ομιλία του χθες στο Παρίσι στο School o Economics αφορούσαν κυρίως τη δρομολόγηση του δεύτερου QE από τον Μάριο Ντράγκι και ιδιαίτερα στην προοπτική της "αγοράς” εταιρικών ομολόγων στο πλαίσιο τόσο των νέων αγορών όσο και της ανακύκλωσης του πρώτου προγράμματος QE. 

  Σε κάθε περίπτωση τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι παραιτήσεις των "γερμανών” στο Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν είναι σπάνιες. Η παραίτηση της κας Λαουντεσλέγκερ είναι η τέταρτη κατά σειρά, αλλά η τρίτη για λόγους "γραμμής”, αφού ο κ. Γιόργκ Άσμουσεν είχε φύγει για "προσωπικούς λόγους”...

  Ο Μάριο Ντράγκι τον μήνα που του απομένει πρόκειται να επισκεφθεί την Ελλάδα για να τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών λίγο πριν αποχωρήσει από την ΕΚΤ. Στην Ακαδημία Αθηνών θα τον υποδεχθεί ο πάλαι ποτέ αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος, ενώ ο νυν διοικητής της ΤτΕ θα του παραθέσει γεύμα για να τον τιμήσουν. Ο Μάριο Ντράγκι πάντως έχει φροντίσει με πρόσφατες δηλώσεις του να διαμορφώσει ένα πολύ καλό περιβάλλον υποδοχής στην Αθήνα, προβλέποντας τη δυνατότητα της Ελλάδας να συμμετάσχει στο επικείμενο QE II...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ