Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Σεπ-2019 10:00

  H Fitch προειδοποιεί για επισφαλή δάνεια 23 δισ. δολ. κρατικών εταιρειών του Ντουμπάι

  H Fitch προειδοποιεί για επισφαλή δάνεια 23 δισ. δολ. κρατικών εταιρειών του Ντουμπάι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μεγάλο μέρος δανείων συνολικού ύψους 23 δισ. δολ. εταιρειών που συνδέονται άμεσα με την κυβέρνηση του Ντουμπάι, που ωριμάζουν στα τέλη του 2021 ίσως χρειαστεί να αναδιαρθρωθούν, προειδοποιεί ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.

  Οι τράπεζες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - οι οποίες υποφέρουν ακόμη από τα απόνερα της κρίσης της κτηματαγοράς στο Ντουμπάι το 2010 - βρίσκονται εκ νέου σε κίνδυνο λόγω των μειούμενων τιμών των κατοικιών και των "κόκκινων" δανείων, σημειώνει ο οίκος, σε έκθεσή του η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

  Υπερπροσφορά, αδύναμο καταναλωτικό κλίμα λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και ένα λιγότερο υποστηρικτικό οικονομικό κλίμα έχουν επίσης επηρεάσει τις τιμές, σύμφωνα με την Fitch. Οι ξένοι αγοραστές αποθαρρύνονται επίσης από την ανατίμηση του νομίσματος των Εμιράτων (dirham), καθώς και από τη γεωπολιτική ένταση στην περιοχή.

  Οι τιμές στην κτηματαγορά του Dubai, τουριστικού και οικονομικού κέντρου της χώρας, έχουν υποχωρήσει κατά 27% σε σχέση με το ζενίθ τους, τον Οκτώβριο του 2014. Οι τράπεζες διαπραγματεύονται την αναδιάρθρωση περισσότερων από 3 δισ. δολ. "κόκκινων" δανείων με τις Al Jaber Group, Amlak Finance PJSC και Limitless LLC.

  Δεν συμμερίζονται ωστόσο όλοι τις ανησυχίες της Fitch. Μία ημέρα πριν την δημοσιοποίηση της έκθεσης του οίκου, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας των Εμιράτων, Mubarak Al Mansoori, τόνιζε ότι οι τράπεζες έχουν "χώρο" για μεγαλύτερο δανεισμό της αγοράς του real estate.

  Τα NPLs στα ΗΑΕ έφτασαν το 4,99% του συνόλου των μικτών δανείων στα τέλη του 2018 έναντι 4,01% έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Intelligence. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τη Σαουδική Αραβία ήταν 1,5% και για το Κατάρ 1,9%, στα τέλη του 2018.

  Τα δάνεια των κλάδων του real estate και των κατασκευών αντιστοιχούσαν στο 20% του συνόλου των μικτών δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στο τέλος του α' τριμήνου του 2019, υπογραμμίζει η Fitch.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ