Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Σεπ-2019 19:35

  Ο Ερντογάν κατηγόρησε τους Κύπριους από το βήμα του ΟΗΕ για τη μη λύση του Κυπριακού

  Ο Ερντογάν κατηγόρησε τους Κύπριους από το βήμα του ΟΗΕ για τη μη λύση του Κυπριακού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Άγκυρα θα προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας όμως ότι είναι "ανοιχτός" σε προτάσεις "kazan-kazan" (win-win).

  Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ερντογάν είπε ότι παρά τη μακρά διαπραγμάτευση, το Κυπριακό δεν έχει επιλυθεί λόγω της αδιάλλακτης και άδικης στάσης των Ελληνοκυπρίων.

  Μεταξύ άλλων ανέφερε:

  Ένας διάδρομος ειρήνης στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία θα επιτρέψει την επανεγκατάσταση 3 εκατομμυρίων Συρίων από την Τουρκία, την Ευρώπη και άλλες χώρες, αν επεκταθεί στη γραμμή Deir ez zor-Raqqa, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη.

  Απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι "η αποτελεσματική λειτουργία" της Συνταγματικής Επιτροπής είναι "κρίσιμη για την πολιτική και εδαφική ενότητα της Συρίας".

  Τούρκοι και Αμερικανοί στρατιωτικοί αποφάσισαν στις 7 Αυγούστου να δημιουργήσουν μια ασφαλή ζώνη στη βόρεια Συρία και να αναπτύξουν έναν ειρηνικό διάδρομο για να διευκολύνουν την κίνηση των εκτοπισμένων Συρίων που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. 

  Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τα μέλη του ΟΗΕ να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Τουρκίας να διασφαλίσουν την ασφάλεια στο Idlib της Συρίας για την αποφυγή της μαζικής μετανάστευσης και των σφαγών και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα "χάνει την ικανότητα να βρει μόνιμες λύσεις" σε προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, η πείνα, η δυστυχία και η αλλαγή του κλίματος.

  Η Τουρκία είναι "η πιο γενναιόδωρη χώρα" με ανθρωπιστική βοήθεια, φιλοξενώντας 5 εκατομμύρια εκτοπισμένους που εγκαταλείπουν τις συγκρούσεις, την πείνα, τις διώξεις - περισσότερο από τον πληθυσμό 29 αμερικανικών κρατών.

  Το 2019, η Τουρκία διέσωσε 32.000 παράνομους μετανάστες, που πνίγονταν στη θάλασσα και επαναπάτρισε 58.000, στους οποίους δεν περιλαμβάνονταν Σύριοι. Η διασφάλιση της ειρήνης στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, θα επιτρέψει τον επαναπατρισμό 3 εκατομμυρίων Συρίων απο την Τουρκία και την Ευρώπη.

  Η τρομοκρατική οργάνωση PKK δρα υπό τη συγκάλυψη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στη Βόρεια Συρία. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί για την ασφάλεια της περιοχής.

  Η δολοφονία του Κασόγκι και ο ύποπτος θάνατος του Μόρσι στην Αίγυπτο, δείχνουν πως την ανάγκη για δικαιοσύνη στη Μέση Ανατολή.

  Δεν μπορούμε να αφήσουμε την τύχη της ανθρωπότητας στην ευχέρεια ορισμένων χωρών. Επαναλαμβάνω πως ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε χώρες.

  Οι ανισότητες μεταξύ των χωρών που διαθέτουν πυρηνική ενέργεια και των υπολοίπων υπονόμευουν τις παγκόσμιες ισορροπίες. Η κατοχή πυρηνικής ενέργειες είτε θα πρέπει να απαγορευτεί σε όλους, είτε να επιτραπεί σε όλους.

  Η διεθνής κοινότητα χάνει διαρκώς την ικανότητά της να βρίσκει μακρόχρονες και σταθερές λύσεις σε προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία, η πείνα, η δυστυχία, η κλιματική αλλαγή.

  Θέλουμε, σαν Τουρκία, να στείλουμε μήνυμα για ελευθερία, ειρήνη, δικαιοσύνη, ευημερία και ασφαλές μέλλον σε όλο τον κόσμο".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ