Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Σεπ-2019 13:51

  Villeroy (ΕΚΤ): Δεν είναι απαραίτητες οι νέες αγορές ομολόγων

  Villeroy (ΕΚΤ): Δεν είναι απαραίτητες οι νέες αγορές ομολόγων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το νέο σχήμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ δεν είναι απαραίτητο, τόνισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau, προσθέτοντας και αυτός τη φωνή του στη δημόσια κριτική που ασκείται στο πρόγραμμα.

  Με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό να επιβραδύνονται και τα δύο, η ΕΚΤ πριν από δύο εβδομάδες μείωσε ακόμη περισσότερο τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος και τόνισε πως θα αγοράσει ομόλογα 20 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση για απεριόριστη διάρκεια, ελπίζοντας να οδηγήσει το κόστος δανεισμού ακόμη πιο χαμηλά για να εκκινήσει την ανάπτυξη και τελικά να αυξήσει τις τιμές.

  Σειρά δυσοίωνων στοιχείων έχουν δημοσιευθεί από τις 12 Σεπτεμβρίου και μετά, ενώ και το γερμανικό ινστιτούτο Ifo ανέφερε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται ήδη σε ύφεση εξαιτίας επιβράδυνσης στη μεταποίηση.

  Αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι υιοθέτησαν μια διαφορετική άποψη και περίπου το ένα τρίτο των μελών του δ.σ. που καθορίζει τα επιτόκια, ήταν αντίθετο στις νέες αγορές ομολόγων, σε μια ασυνήθιστη δημόσια δυσαρέσκεια για ένα θεσμικό όργανο που προσπαθεί να λαμβάνει αποφάσεις με συναίνεση και κρατά τις διαφωνίες ιδιωτικά.

  "Δεν ήμουν υπέρ της επανέναρξης των καθαρών αγορών assets σε αυτό το σημείο διότι σκέφτηκα ότι περαιτέρω αγορές δεν είναι απαραίτητες για την ώρα –επισημαίνω το για την ώρα- δεδομένων των πολύ χαμηλών επιπέδων των μακροπρόθεσμων επιτοκίων", ανέφερε ο Villeroy σε ομιλία του στο Paris School of Economics.

  Ωστόσο πρόσθεσε πως υποστήριξε άλλα μέρη του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου και ενός κλιμακωτού επιτοκίου καταθέσεων και μιας νέας εκτίμησης για την διατήρηση των επιτοκίων χαμηλά μέχρι ο πληθωρισμός να αυξηθεί.

  Ο Villeroy, που σπάνια εκφράζει δημοσίως διαφωνίες, ήρθε να προσθέσει τις ανησυχίες και αντιδράσεις του στις αγορές ομολόγων, με τους Jens Weidmann, πρόεδρο της Bundesbank, τον Αυστριακό Robert Holzmann και τον ολλανδό κεντρικό τραπεζίτη Klaas Knot.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ