Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Σεπ-2019 10:58

  Νεαροί Ιταλοί αναζητούν δουλειά στη Γερμανία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Ο Φράνκο Μπενάτι ήταν μόλις 11 χρονών όταν άφησε την πατρίδα του Νάπολη για να έρθει στη Γερμανία μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά του. Ο πατέρας του επέμενε και έτσι μετά το σχολείο έμαθε μια τέχνη και στη συνέχεια εργάστηκε για πολλές δεκαετίες σε εργοστάσια. "Σήμερα είμαι συνταξιούχος και ευγνώμων στη Γερμανία", λέει ο Ιταλός σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Γκαίτε της γενέτειράς του. Στο ακροατήριο βρίσκεται και ο Γερμανός ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

  Τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην Ιταλία, ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θέλησε να γνωρίσει από κοντά τον ιταλικό νότο και συμμετείχε στην εκδήλωση του γερμανικού ινστιτούτου για να συνομιλήσει με πρώην οικονομικούς μετανάστες, αλλά και νέους που σχεδιάζουν σήμερα να μεταναστεύσουν στη Γερμανία για να εργαστούν.

  Ιδιαίτερα αγαπητοί στους Ιταλούς η Γερμανία

  Κυρίως στις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70 γύρω στα 4 εκατομμύρια Ιταλοί ήρθαν στη Γερμανία για να δουλέψουν. Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος παραδέχεται ότι με τους οικονομικούς μετανάστες από διάφορες χώρες "η γερμανική κοινωνία έγινε πιο ανοιχτή, πιο ευρωπαϊκή". Η δύσκολη οικονομική συγκυρία στην Ιταλία οδηγεί δυστυχώς σήμερα πολλούς νέους Ιταλούς σε αναζήτηση εργασίας στη Γερμανία. Σε αυτούς ανήκει και η 26χρονη Πία Λομπάρντι, η οποία παρά το γεγονός ότι έχει πολλά προσόντα είναι άνεργη. Τα γερμανικά της είναι τόσο καλά που έχει εργαστεί στο παρελθόν στο Βερολίνο ως καθηγήτρια γερμανικών.

  Στις προτιμήσεις των νέων Ιταλών μεταναστών βρίσκεται στην πρώτη θέση η Μεγάλη Βρετανία με 18% και στη δεύτερη η Γερμανία με 16%. Σε αντίθεση με το παρελθόν οι Ιταλοί που έρχονται στη Γερμανία για δουλειά είναι καλά καταρτισμένοι. Σύμφωνα με την ιταλική στατιστική υπηρεσία περισσότεροι από το 65% έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης. Καμία φορά δημιουργείται η εντύπωση ότι όσο ενθουσιώδεις είναι οι Γερμανοί για την Ιταλία, τόσο ενθουσιώδεις είναι και οι Ιταλοί για την Γερμανία. Η 28χρονη Φεντερίκα Τζιουντέτι λέει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa: "Παραδέχομαι ότι είμαι ερωτευμένη με τη Γερμανία". Και η κτηνίατρος Μαρία Λουίζα Τσόνα συμπληρώνει: "Πάντα αγαπούσα τη Γερμανία".

  Ούλριχ Στάινκολ, Ανέτε Ρόιτερ (dpa)

  Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ