Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 23-Σεπ-2019 19:06

    Κορυφαία στελέχη της Thomas Cook πήραν 23 εκατ. ευρώ μπόνους σε 5 χρόνια

    Κορυφαία στελέχη της Thomas Cook πήραν 23 εκατ. ευρώ μπόνους σε 5 χρόνια
    • Εκτύπωση
    • Αποθήκευση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Παρά το γεγονός ότι το μέλλον της Thomas Cook προδιαγραφόταν δύσκολο, εδώ και αρκετά χρόνια, με αρκετούς να θεωρούν ορατό τον κίνδυνο χρεοκοπίας, οι διευθυντές της εταιρείας συνέχιζαν να παίρνουν τεράστια μπόνους, την ώρα που το ιστορικό πρακτορείο της Μεγάλης Βρετανίας, πάσχιζε να καλύπτει δισεκατομμύρια χρεών.

    Χτες το βράδυ, στην κρίσιμη συνέλευση του ΔΣ της εταιρείας, δεν κατέστη δυνατό να βρεθούν τα ποσά που απαιτούνταν, ώστε η Thomas Cook να συνεχίσει τη λειτουργία της και τα ξημερώματα της Δευτέρας ανακοινώθηκε η χρεοκοπία. Λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό, από δημοσίευμα της Telegraph, ότι κορυφαία στελέχη του ομίλου μοιράστηκαν την τελευταία πενταετία πάνω από 23 εκατ. ευρώ σε μπόνους.

    Ο Ελβετός εκτελεστικός διευθυντής Peter Fankhauser εισέπραξε κοντά στα 10 εκατ. ευρώ, από το 2014 που ανέλαβε. Σε μία μόνο χρονιά, το 2015, πήρε σχεδόν 3,5 εκατ. ευρώ.

    Οι οικονομικοί διευθυντές Michael Healy και Bill Scott έχουν πάρει συνολικά περίπου 7 εκατ. λίρες απ’ το 2014. Πάνω από 4 εκατ. λίρες εισέπραξαν στην πενταετία οι μη εκτελεστικοί διευθυντές, μεταξύ των οποίων ο Βέλγος Frank Meysman που έλαβε 1,6 εκατ. λίρες.

    Παρά, όμως, το γεγονός πως τα ποσά προκαλούν την οργή των 21.000 εργαζομένων της εταιρείας που βρέθηκαν στο δρόμο, υπάρχει και η παράμετρος που λέει πως οι χειρισμοί του Διευθύνοντος Συμβούλου ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. 

    Όταν πήρε τα ηνία, η εταιρεία βρισκόταν αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα αφού είχε ήδη προηγηθεί μια σειρά προειδοποιήσεων για τα κέρδη. Όμως κατάφερε να την επαναφέρει σε καθεστώς κερδοφορίας το 2015. Για τα επόμενα τρία χρόνια φάνηκε να αποδίδει καρπούς η προσπάθεια εκσυγχρονισμού και απόκτησης περισσότερων ξενοδοχείων με την εταιρεία να κρατιέται όρθια.

    Το παρατεταμένο κύμα ζέστης το περσινό καλοκαίρι, που ήταν το θερμότερο των τελευταίων ετών στη Βρετανία, συνέβαλε αρνητικά στην πορεία της εταιρείας αφού πολλοί προτίμησαν να μείνουν στη χώρα αντί να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Επίσης, οι φόβοι για το Brexit αλλά και η πτώση της λίρας δεν βοήθησαν την κατάσταση, ενώ αυξανόταν παράλληλα ο ανταγωνισμός απ’ τους online operators.

    Τέλος, μια απ’ τις μεγαλύτερες προκλήσεις που είχε αντιμετωπίσει ο κ. Fankhauser ήταν ο τρόπος που χειρίστηκε η εταιρεία τον θάνατο δύο παιδιών που έκαναν διακοπές στην Κέρκυρα το 2006. Ο ίδιος παραδέχθηκε αργότερα πως απέτυχε να δείξει συμπόνοια, μετά τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ στην Thomas Cook. Μια επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρακτορείο είχε παραβιάσει το καθήκον της περίθαλψης, αφού τα παιδιά πέθαναν από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα από ελαττωματικό λέβητα. "Είναι σαφές ότι υπάρχουν πράγματα που εμείς ως εταιρεία μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα τα τελευταία εννέα χρόνια", ανέφερε ο Peter Fankhauser.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων