Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Σεπ-2019 08:37

  Ο επικεφαλής του SSM προτρέπει σε εκδόσεις ομολόγων "προστασίας" από το Bail-In

  Ο επικεφαλής του SSM προτρέπει σε εκδόσεις ομολόγων "προστασίας" από το Bail-In
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Ο "Ιταλός” επικεφαλής του SSM κ. Αντρέα Ενρία, ήδη από τους πρώτους μήνες της θητείας του έχει αρχίσει να δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο από την Γαλλίδα προκάτοχό του κ. Νουί. 

  Χωρίς να εμφανίζεται λιγότερο αυστηρός στις προσαρμογές των τραπεζών στους νέους κανονισμούς ειδικά της κεφαλαιακής εποπτείας των ευρω-τραπεζών, εντούτοις δείχνει να καταλαβαίνει πολύ καλύτερα την εξαιρετικά εύθραυστη κατάσταση του οικονομικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο λειτουργεί το τραπεζικό Ευρω-σύστημα. 

  Σε ομιλίες του τα τελευταία 24ωρα στο Μιλάνο ξεκαθάρισε ότι οι προσπάθειες που γίνονται για την ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, τουλάχιστον στο επίπεδο της αντιμετώπισης κρίσεων και ειδικά στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης και εκκαθάρισης τραπεζών πρέπει να επισπευσθούν "πριν η κατάσταση στη ευρωπαϊκή οικονομία χειροτερεύσει...”. 

  Διαβεβαίωσε πάντως ότι οι προσαρμογές που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο δεν πρόκειται να οδηγήσουν και σε νέες αυξήσεις ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών. Η διαβεβαίωση αυτή ήρθε σαν απάντηση στις ισχυρές παρεμβάσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών στην ΕΚΤ, σύμφωνα με τις οποίες οι ευρωπαϊκές τράπεζες με τους κεφαλαιακούς "περιορισμούς” που έχουν επιβληθεί βρίσκονται σε δυσμενή θέση με τους ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ ή αλλού που ήδη λειτουργούν σε πιο "χαλαρό” περιβάλλον. 

  Το σημείο όμως που προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις παρεμβάσεις του κ. Ενρία είναι η επίμονη προτροπή του προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες να επεκτείνουν την δραστηριότητά τους στην κατεύθυνση της έκδοσης των "ειδικής” κατηγορίας ομολόγων που καλύπτουν τις ανάγκες των τραπεζών με κεφάλαια τρίτου επιπέδου (τα λεγόμενα Tier 3) και τα οποία είναι τα "πρώτα” στην λίστα που θα κληθούν να καλύψουν τις ζημιές σε περίπτωση "αναδιάρθρωσης” ή εκκαθάρισης της τράπεζας με βάση Οδηγία BRRD. Με άλλα λόγια "κεφάλαια” τα οποία θα υποστούν το bail In σε περίπτωση προβλημάτων της τράπεζας, προκειμένου να διασφαλισθούν οι καταθέσεις και τα senior ομόλογα. Όπως τόνισε "οι συνθήκες τώρα στις αγορές είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για την έκδοση τέτοιων εργαλείων... Βλέποντας ότι οι τράπεζες δεν εκμεταλλεύονται την ευκαιρία αυτή για "μαζικές” εκδόσεις τέτοιων τίτλων έχει αρχίσει να με ανησυχεί...”. 

  Σε πρόσφατο δημοσίευμά του το "Κεφάλαιο” έχει παρουσιάσει τις σχετικές διαδικασίες που γίνονται στην Ελλάδα για την έκδοση τέτοιων τίτλων, δηλαδή ομολογιακών δανείων τα οποία θα λειτουργήσουν σαν "μαξιλάρι” σε περίπτωση αναδιάρθρωσης μίας τράπεζας. Οι σχετικές διαδικασίες εντάσσονται στην συνολική αναδιάρθρωση του τραπεζικού περιβάλλοντος και θα αποτελέσουν μέρος των κινήσεων που γίνονται για την απομείωση των υψηλών ποσοστών Npls και Npes στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, πριν από το τέλος του 2019.  
    

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020