Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Σεπ-2019 13:23

  Κίνα: Ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από 6%, προειδοποιούν οι αναλυτές

  Κίνα: Ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από 6%, προειδοποιούν οι αναλυτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης της Κίνας κινδυνεύει να υποχωρήσει χαμηλότερα ακόμη κι από το κάτω άκρο του εύρους των εκτιμήσεων της κινεζικής κυβέρνησης του 6% το τρίτο τρίμηνο ή εντός της επόμενης χρονιάς, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, αλλά οι κυβερνητικοί οικονομολόγοι είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξοι καθώς περιμένουν ότι τα μέτρα τόνωσης θα αποτρέψουν μια πιο έντονη επιβράδυνση.

  Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας ενδέχεται να επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο το τρέχον τρίμηνο από το χαμηλό των σχεδόν 30 ετών του 6,2% που καταγράφηκε στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, αλλά διαφωνούν ως προς το αν η τάση επιβράδυνσης θα μπορούσε να συνεχιστεί παρά την σειρά κυβερνητικών μέτρων πολιτικής.

  Η οικονομική δραστηριότητα επιδεινώθηκε τον Αύγουστο, με την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής να είναι η ασθενέστερη σε 17-1/2 χρόνια, καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έπληξε την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, τις επενδύσεις και την εγχώρια κατανάλωση.

  "Υπάρχει κίνδυνος για το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου να βρεθεί κάτω από το 6%" δήλωσε ο Zhaopeng Xing, οικονομολόγος του ANZ.

  "Αλλά αναμένουμε ότι τον Σεπτέμβριο θα σημειωθεί άλμα στις επενδύσεις σε πάγια σταθερού εισοδήματος, επειδή πολλά από τα κίνητρα που δόθηκαν για την 70η επέτειο θα καταγραφούν στα στατιστικά στοιχεία στα τέλη του τριμήνου. Συνεπώς διατηρούμε τις προβλέψεις μας για το ΑΕΠ στο 6,1%", δήλωσε στο Reuters.

  Η UBS αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί στο 5,5% το 2020 από τον αναμενόμενο ρυθμό στο 6,0% το 2019. Η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί περαιτέρω το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και το πρώτο τρίμηνο του 2020 λόγω των επιπτώσεων από τους υψηλότερους αμερικανικούς δασμούς, δήλωσε ο Tao Wang, οικονομολόγος της UBS για την Κίνα.

  Το Πεκίνο στοχεύει σε ανάπτυξη 6% με 6,5% για το 2019 και οι αναλυτές της κυβέρνησης αναμένουν ότι τα μέτρα τόνωσης θα δώσουν ώθηση στην οικονομία.

  "Προβλέπουμε ότι η ανάπτυξη τρίτου τριμήνου θα διαμορφωθεί στο 6,1%, πριν ανακάμψει κάπως το τέταρτο τρίμηνο, στο 6,2%", εκτίμησε ο Zhang Yuxian, επικεφαλής του τμήματος οικονομικών προβλέψεων του Κρατικού Κέντρου Πληροφόρησης, κορυφαίου κυβερνητικού think tank.

  "Αυτός ο κύκλος πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών, νομισματικών και διαρθρωτικών πολιτικών, θα έχει σίγουρη αντανάκλαση στο τέταρτο τρίμηνο, ειδάλλως αυτές οι πολιτικές θα είναι αναποτελεσματικές", δήλωσε ο Zhang σε ομάδα ξένων δημοσιογράφων αργά την Τετάρτη.

  Αυτό θα εξασφάλιζε ότι η οικονομία θα αυξηθεί φέτος μεταξύ 6,2% και 6,3%, συμβαδίζοντας με τον κυβερνητικό στόχο.

  Ο Chen Wenling, επικεφαλής οικονομολόγος του Κέντρου Διεθνών Οικονομικών Χρηματιστηρίων της Κίνας (CCIEE), ενός think tank με καλές διασυνδέσεις, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αναμένει αύξηση της τάξης του 6,2% φέτος και περίπου 6% το 2020.

  Ο Zhang Yansheng, άλλος οικονομολόγος της CCIEE, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η τριμηνιαία ανάπτυξη να πέσει κάτω από το 6% στο μέλλον, αλλά δεν προσδιόρισε ένα χρονοδιάγραμμα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ