Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Σεπ-2019 13:21

  ΕΚΤ: Διάθεσε μόλις 3,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου TLTRO

  ΕΚΤ: Διάθεσε μόλις 3,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου TLTRO
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέθεσε στις τράπεζες της Ευρωζώνης συνολικά 3,4 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμα δάνεια στο πλαίσιο της νέας σειράς τριμηνιαίων στοχευμένων πράξεων αναχρηματοδότησης (TLTRO III) που ανακοίνωσε στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής.

  Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα τριετή δάνεια, με επιτόκιο που ξεκινά από το μηδέν και μπορεί να υποχωρήσει μέχρι το επιτόκιο στις καταθέσεις που είναι σήμερα στο -0,5%, αποτελούν μέρος του πακέτου τόνωσης που ανακοίνωσε πρόσφατα η κεντρική τράπεζα. Το πακέτο αυτό  περιλαμβάνει την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος και την επανέναρξη του προγράμματος αγορών ομολόγων με ρυθμό τα 20 δισ. ευρώ μηνιαίως.

  Η απορρόφηση από τις 28 τράπεζες που έλαβαν μέρος ήταν πολύ χαμηλότερη από το αναμενόμενο, όπως αναφέρει το Bloomberg. Οι εκτιμήσεις ήταν για 20 έως 100 δισ. ευρώ.

  Αυτή είναι η τρίτη σειρά από τις στοχευμένες πράξεις αναχρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας, στις οποίες το κόστος των δανείων υποχωρεί εάν οι τράπεζες δανείσουν περισσότερα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Στόχος της ΕΚΤ είναι να τονώσει έτσι τις επενδύσεις και τις δαπάνες προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της οικονομίας.

  Ο σημερινός γύρος ήταν ο πρώτος στους επτά συνολικά που σχεδιάζει η ΕΚΤ, με τον τελευταίο να είναι προγραμματισμένος για τον Μάρτιο του 2021.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ