Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Σεπ-2019 11:46

  Επενδυτές με περιουσιακά στοιχεία 35 δισ. δολ. ζητούν άμεση δράση για την κλιματική αλλαγή

  Επενδυτές με περιουσιακά στοιχεία 35 δισ. δολ. ζητούν άμεση δράση για την κλιματική αλλαγή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Περισσότεροι από 500 επενδυτές με περιουσιακά στοιχεία 35 τρισ. δολαρίων καλούν τις κυβερνήσεις να λάβουν περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

  Το αίτημα ήρθε από ομάδες επενδυτών ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα και προστίθεται στις ολοένα και περισσότερες φωνές που ζητούν αυξημένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

  Την Τετάρτη, μια άλλη ομάδα διαχειριστών επενδύσεων που επιβλέπουν 16 τρισ. δολάρια κάλεσαν τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν πολιτικές κατά της αποψίλωσης δασών στο πλαίσιο της αλυσίδας προμηθειών τους. Άλλοι επενδυτές έχουν εργαστεί από κοινού προκειμένου να πιέσουν τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν άμεσα τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα.

  "Η κλιματική αλλαγή είναι πολύ κρίσιμο ζήτημα για τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών, ενώ υπάρχουν τόσο πολλοί κίνδυνοι που συνδέονται με αυτή αλλά και τεράστιες ευκαιρίες", δήλωσε η Stephanie Pfeifer, CEO της Ομάδας Θεσμικών Επενδυτών για την Κλιματική Αλλαγή με έδρα το Λονδίνο, μιας από τις ομάδες που υπέγραψε την κοινή επιστολή προς τους ηγέτες. "Οι σωστές πολιτικές θα βοηθήσουν να κατευθυνθεί το κεφάλαιο με το σωστό τρόπο ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής από περιβαλλοντική άποψη, αλλά επίσης να διαφυλάξουμε τα χαρτοφυλάκια".

  Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει τεράστιες επιπτώσεις για τους επενδυτές. Οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια αναμένεται να φτάσει τα 2,6 τρισ. δολάρια αυτή τη δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα του BloombergNEF και αυτό ενδέχεται να μην αρκεί για να μειωθούν οι κίνδυνοι για το περιβάλλον.  Ο κόσμος πρέπει να επενδύει 2,4 τρισ. δολάρια ετησίως σε καθαρή ενέργεια έως το 2035 και να μειώσει τη χρήση ενέργειας με καύση άνθρακα σχεδόν στο μηδέν έως το 2050 για να αποφύγει μια καταστροφική ζημιά από την κλιματική αλλαγή, προειδοποίησαν πέρυσι οι επιστήμονες για λογαριασμό του ΟΗΕ.

  Αυτή η μετατόπιση των ροών κεφαλαίων προς νέες τεχνολογίες ενέργειας σημαίνει ότι οι επενδυτές θέλουν μεγαλύτερη σαφήνεια από τις κυβερνήσεις για το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις υπόλοιπες πολιτικές που θα καθορίσουν τη μετάβαση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ