Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Σεπ-2019 20:04

  Οικονομική βοήθεια από τη Σαουδική Αραβία αναζητά ο Λίβανος

  Οικονομική βοήθεια από τη Σαουδική Αραβία αναζητά ο Λίβανος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση του Λιβάνου σχετικά με την παροχή οικονομικής στήριξης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας Mohammed al-Jadaan, την Τετάρτη.

  "Συνεχίζουμε να πιστεύουμε και να βάζουμε τα χρήματά μας και τη δέσμευσή μας στο Λίβανο, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον Λίβανο και εργαζόμαστε με την κυβέρνησή του", δήλωσε ο Jadaan σε συνέντευξή του στο Reuters.

  Μια επίσημη πηγή του Λιβάνου ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός Σαάντ αλ-Χαρίρι "μιλάει με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας σε υψηλό επίπεδο για τη στήριξη" και θα σταματήσει στο Ριάντ στο δρόμο του προς τη Γαλλία, όπου πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόνη την Παρασκευή.

  Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για τη σύγκληση συνάντησης, τον Οκτώβριο, υψηλού επιπέδου υπουργικού συμβουλίου μεταξύ Λιβανέζων και Σαουδαράβων, στο οποίο θα υπογραφού συμφωνίες μεταξύ των χωρών, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων στο Λίβανο, πρόσθεσε η επίσημη πηγή του Λιβάνου.

  Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στη Σαουδική Αραβία, θα προεδρεύεται στην πλευρά του Λιβάνου από τον Χαρίρι και από έναν ανώτερο υπάλληλο της Σαουδικής Αραβίας.

  Ένα από τα πιο χρεωμένα κράτη στον κόσμο, ο Λίβανος επιδιώκει να κάνει μεταρρυθμίσεις που έχουν μπει "στον πάγο" για μεγάλο χρονικό διάστημα για να βάλει τα δημόσια οικονομικά σε βιώσιμη πορεία.

  Η προσπάθεια έχει ενταθεί τελευταία λόγω της στασιμότητας της οικονομίας και της επιβράδυνσης της εισροής σκληρού νομίσματος από τη λιβανέζικη διασπορά, που εδώ και πολύ καιρό αποτελεί βασική πηγή χρηματοδότησης για τα ελλείμματα του κράτους και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

  Η Σαουδική Αραβία ήταν ιστορικός υποστηρικτής του κράτους του Λιβάνου. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θεωρήθηκαν πρόσφατα βελτιωμένες, με τη Σαουδική Αραβία να καταργεί αυτή τη φορά ταξιδιωτική οδηγία κατά των υπηκόων της που επισκέπτονται τη χώρα.

  Αυτό έρχεται μετά την τεταμένη κατάσταση στις σχέσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ένοπλοι Σιίτες της Χεζμπολάχ, υποστηριζόμενοι από τον περιφερειακό εχθρό του Ριάντ, την Τεχεράνη και μέρος της τρέχουσας κυβέρνησης συνασπισμού του Λιβάνου, έχουν αυξησει την επιρροή τους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ