Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Σεπ-2019 19:19

  Ιρανός βουλευτής: Η Σαουδική Αραβία μας έστειλε αίτημα για αγορά βενζίνης

  Ιρανός βουλευτής: Η Σαουδική Αραβία μας έστειλε αίτημα για αγορά βενζίνης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ακατέργαστου αργού πετρελαίου, υπέβαλε αίτημα να προμηθευτεί βενζίνη από το Ιράν μετά από την ξαφνική μείωση των εγχώριων προμηθειών, λόγω των πρόσφατων επιθέσεων στις μεγάλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της, δήλωσε ένα ανώτερο μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής, του ιρανικού κοινοβουλίου, την Τρίτη.

  "Η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει πρόβλημα επειδή η παραγωγή βενζίνης και πετρελαϊκών προϊόντων έχει μειωθεί δραματικά στη χώρα και συνεπώς έχει επεκτείνει το χέρι της και έχει ενημερώσει το Ιράν ότι χρειάζεται να εισάγει βενζίνη από το Ιράν", δήλωσε στον διαδικτυακό ιστότοπο Mehr News Agency την Τρίτη, ο Abolfazl Hassanbeigi.

  "Το Ιράν παράγει σχεδόν 20 εκατομμύρια λίτρα πλεονασματική βενζίνη που θα μπορούσε να πωληθεί στη Σαουδική Αραβία", πρόσθεσε.

  Σχετικά με την αιτία της αίτησης της Σαουδικής Αραβίας, ο αξιωματούχος επεσήμανε τις επιδεινούμενες συνθήκες στο πετρελαϊκό συγκρότημα της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες δέχτηκαν επίθεση το Σάββατο, και δήλωσε ότι η επισκευή και η επανέναρξη λειτουργίας του συγκροτήματος δεν φαίνεται να είναι πιθανή, στο σύντομο μέλλον. Λίγες ώρες αργότερα η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι η επισκευή των εγκαταστάσεων θα έχει ολοκληρωθεί σε 2-3 εβδομάδες.

  Ο Hassanbeigi επεσήμανε επίσης ότι ένα τμήμα του διυλιστηρίου πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας έχει λιώσει μετά τις επιθέσεις των επαναστατών Χούθι και δεν μπορεί να ανακατασκευαστεί, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι της σαουδικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco έχουν χάσει το ηθικό τους και οι ξένοι σύμβουλοι φεύγουν από τις σαουδαραβικές επιχειρήσεις υπό τον φόβο της δεύτερης επίθεσης των Χούθι, οι οποίοι δήλωσαν ότι τα διυλιστήρια της Aramco συνεχίζουν να αποτελούν στόχο.

  Λίγες ώρες αργότερα, ένα μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαίου, δήλωσε στον ιρανικό ιστότοπο FNA ότι δεν έχει ακόμη καταχωρηθεί αίτηση για την προμήθεια βενζίνης από τη Σαουδική Αραβία, αν και δεν απέκλεισε τη δυνατότητα πωλήσεων μέσω τρίτων κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

  Η πηγή δήλωσε ότι το Ιράν πωλεί το πλεόνασμα βενζίνης και ότι "μέχρι στιγμής έχει εξάγει το προϊόν μόνο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, υποδεικνύοντας ότι η προμήθεια βενζίνης στη Σαουδική Αραβία φαίνεται να είναι πολύ απίθανη, εκτός και αν εμφανιστούν νέοι εξαγωγικοί προορισμοί πιο κοντά στη Σαουδική Αραβία μεταξύ των πελατών πετρελαίου του Ιράν, μέσω της αγοράς ενέργειας".

  Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το όποιο αίτημα της Σαουδικής Αραβίας θα μελετηθεί από την αγορά ενέργειας του Ιράν.

  Δεν υπάρχει ακόμη κάποια έκθεση για να μάθουμε αν ένα τέτοιο αίτημα έχει κατατεθεί μόνο μέσω διπλωματικών και όχι συμβατικών οικονομικών διαύλων ή όχι, καθώς εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης της Σαουδικής Αραβίας και ο μεγάλος όγκος της ανάγκης για πετρελαϊκά προϊόντα απαιτούν τέτοια αίτηση να αποσταλεί μέσω διπλωματικών οδών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ