Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Σεπ-2019 17:37

  Το χτύπημα στη Σαουδική Αραβία μπορεί να εκτροχιάσει την οικονομία της Τουρκίας

  Το χτύπημα στη Σαουδική Αραβία μπορεί να εκτροχιάσει την οικονομία της Τουρκίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η επίθεση το Σαββατοκύριακο, στις εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να καθυστερήσει τις προσπάθειες της Τουρκίας για περιορισμό του πληθωρισμού, με απώτερο σκοπό να βγει επιτέλους από την ύφεση, εάν από το σοκ της επίθεσης κρατήσει ψηλά τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου.

  Η Τουρκία, μια μεγάλη αναδυόμενη αγορά, χρησιμοποιεί ενέργεια την οποία κατά κύριο λόγο εισάγει.

  Οι επιθέσεις του Σαββάτου, στις εγκαταστάσεις της Aramco, στις περιοχές Abqaiq και Khurais δημιούργησαν ένα σοβαρό ενδεχόμενο κρίσης προμήθειας σε μια αγορά πετρελαίου που τους τελευταίους μήνες επικεντρώθηκε στις ανησυχίες της ζήτησης, λόγω της πίεσης στην παγκόσμια ανάπτυξη από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας.

  Ο τουρκικός πληθωρισμός, ο οποίος ανέβηκε σε 15ετές υψηλό τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, μετά από την κρίση της τουρκικής λίρας του περασμένου καλοκαιριού, έπεσε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, στο 15,01%. Αναμένεται να πέσει σε μονοψήφια νούμερα τον Σεπτέμβριο.

  Η κεντρική τράπεζα έχει στηρίξει τη χάραξη πολιτικής της κυρίως στον πληθωρισμό, ορίζοντας το βασικό της επιτόκιό της οριακά πάνω από τον πληθωρισμό, ώστε να πετύχει ένα θετικό πραγματικό επιτόκιο. Η τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 3,25 ποσοστιαίες μονάδες την περασμένη εβδομάδα στο 16,5%, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα μειωθεί, χαμηλότερα από ό,τι προβλέπεται για το τέλος του έτους, 13,9%.

  Αλλά η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να επιβραδύνει τη βελτίωση του πληθωρισμού στην Τουρκία, η οποία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις εισαγωγές για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.

  Ο Piotr Matys, στρατηγικός αναλυτής forex αναδυόμενων αγορών, στην Rabobank, δήλωσε ότι η οικονομία της Τουρκίας θα μπορούσε να υποφέρει εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν υψηλές, σε μακροπρόθεσμη βάση.

  "Αν το πετρέλαιο παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα τις ερχόμενες εβδομάδες τότε αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες για τον πληθωρισμό της Τουρκίας, θα επιβραδύνει τη διαδικασία αποπληθωρισμού και αυτό, με τη σειρά του, θα αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να επιβραδύνει τον ρυθμό χαλάρωσης", δήλωσε.

  Η IS Investment, επενδυτική θυγατρική της τουρκικής  İş Bankası (Τράπεζα Εργασίας) αναφέρει σε σημείωμα ότι οι φορολογικές επιδοτήσεις της κυβέρνησης στις τιμές βενζίνης, οι οποίες χρησιμοποιούνται για να μετριάσουν τον αντίκτυπο των αυξήσεων των τιμών στους καταναλωτές, θα μετριάσουν τις επιπτώσεις των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου στον πληθωρισμό.

  "Ο αντίκτυπός αυτού στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι περιορισμένος εάν η άνοδος της τιμής του πετρελαίου παραμείνει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα. Επιπλέον, η αύξηση του πετρελαίου κατά 10 δολάρια προσθέτει 0,3% στον πληθωρισμό", ανέφερε.

  "Εντούτοις... οι κρατικές επιδοτήσεις φόρου επί των τελικών τιμών βενζίνης δεν θα αλλάξουν, συνεπώς οι επιπτώσεις της αύξησης του πετρελαίου στον πληθωρισμό θα είναι πολύ περιορισμένες".

  Η Τουρκία εισήγαγε 21 εκατ. τόνους πετρελαίου το 2018, εκ των οποίων 1,8 εκατ. τόνοι προήλθαν από τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

  ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ

  Η οικονομία της Τουρκίας έχει υποχωρήσει σε ύφεση από τη νομισματική κρίση του περασμένου έτους.

  Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να έχει συνέπειες για την ανάπτυξη εάν καταστρέψει την εξωτερική ζήτηση, επηρεάζοντας τις παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής, δήλωσε ο Hilmi Yavas, οικονομολόγος του Yatırım Finansman.

  "Οι εξαγωγές έχουν σηκώσει το βάρος, ειδικά της μεταποιητικής βιομηχανίας, για το παρελθόν έτος. Εάν εδώ παρατηρηθεί κάποια απώλεια, θα μπορούσε να οδηγήσει τις προοπτικές ανάπτυξης, σε χειρότερο σημείο από το αναμενόμενο", είπε.

  Ο Yavas δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει μια επιλογή μεταξύ της εγκατάλειψης ορισμένων φορολογικών εσόδων, μη περνώντας πλήρως τις αυξήσεις των τιμών στους καταναλωτές ή κίνδυνο υψηλότερου πληθωρισμού.

  Η λίρα της Τουρκίας, η οποία έχει μειωθεί φέτος κατά 8% περίπου έναντι του δολαρίου, μετά την περσινή πτώση του 30%, έχει πληγεί από παγκόσμιες αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και τα τεκτενόμενα στη γειτονική Συρία.

  Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι έμοιαζε πως το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου.

  Η περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να πλήξει τη λίρα, δήλωσε ο Jason Tuvey, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics.

  "Ειδικά, δεδομένου του ότι η Τουρκία ήταν αρκετά κοντά στο Ιράν τα τελευταία χρόνια, είναι σαφώς μια απειλή πως, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινήσουν στρατιωτικές επιθέσεις στο Ιράν, αυτό μπορεί να επηρεάσει το συναίσθημα για την Τουρκία", ανέφερε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ