Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Σεπ-2019 15:00

  Πάνω από 640 εκατ. βαρέλια πετρελαίου έχουν "κρυμμένα" οι ΗΠΑ σε σπήλαια

  Πάνω από 640 εκατ. βαρέλια πετρελαίου έχουν "κρυμμένα" οι ΗΠΑ σε σπήλαια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μετά τις επιθέσεις στις στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, Αμερικανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για ενδεχόμενη χρήση των τεράστιων πετρελαϊκών αποθεμάτων που διατηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέσω twitter άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα εν λόγω αποθέματα προκειμένου να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός της αγοράς.

  Τα αποθέματα στα οποία αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος ανέρχονται σε περισσότερα από 640 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με το BBC, και είναι αποθηκευμένα σε σπήλαια άλατος που βρίσκονται κάτω από τις πολιτείες του Τέξας και της Λουιζιάνας. Σύμφωνα με το BBC, η ιδέα διατήρησης αυτών των "στρατηγικών αποθεμάτων” έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1970.

  Σημειώνεται ότι σήμερα όλα τα μέλη του του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας είναι υποχρεωμένα να διατηρούν αποθέματα αντίστοιχα με τις εισαγωγές πετρελαίου 90 ημερών, ωστόσο το απόθεμα των ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.

  Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ διαθέτουν τέσσερις χώρους αποθήκευσης πετρελαίου: στο Freeport και στο Winnie του Τέξας, και έξω από τη λίμνη Charles και στο Baton Rouge της Λουιζιάνα. Και στις τέσσερις τοποθεσίες έχουν διανοιχθεί σπήλαια μήκους έως και ενός χιλιομέτρου κάτω από το έδαφος, όπου διακρατούνται τα αποθέματα. Η τακτική αυτή είναι πολύ πιο οικονομική και κυρίως ασφαλέστερη από τη φύλαξη των αποθεμάτων σε επίγειες δεξαμενές - καθώς η χημική σύσταση του άλατος και η γεωλογική πίεση εμποδίζουν το ενδεχόμενο διαρροής. Το μεγαλύτερο απόθεμα βρίσκεται στην περιοχή Bryan Mound κοντά στο Freeport, με δυνατότητα αποθήκευσης 254 εκατ. σαρελιών πετρελαίου.

  Σύμφωνα με τον ιστότοπο των εγκαταστάσεων, στις 13 Σεπτεμβρίου υπήρχαν εκεί αποθηκευμένα 644,8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

  Με βάση τα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για την Ενέργεια, οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν 20,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως κατά μέσο όρο το 2018 - γεγονός που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν αρκετό πετρέλαιο για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες για διάστημα περίπου 31 ημερών.

  Ωστόσο, σύμφωνα με τον νόμο του 1975 που υπογράφηκε από τον Gerald Ford, μόνο ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να εγκρίνει την αποδέσμευση των πετρελαϊκών αποθεμάτων σε περίπτωση που υπάρξει "σοβαρή διαταραχή του ενεργειακού εφοδιασμού”.

  Και πάλι όμως η άμεση αξιοποίησή τους δεν είναι δυνατή, καθώς οι γεωμορφολογία του εδάφους επιτρέπει τη μεταφορά μιας μικρής ποσότητας ημερησίως. Επιπλέον, το πετρέλαιο δεν είναι επεξεργασμένο, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες μέχρι αυτά τα αποθέματα να φτάσουν στην αγορά.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τα αποθέματα αυτά ήταν το 2011, λόγω της αναταραχής που προκλήθηκε από τις επιθέσεις της Αραβικής Άνοιξης και οδήγησε τα μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας να απελευθερώσουν συνολικά ποσότητα 60 εκατ. βαρελιών πετρελαίου προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις.

  Η αφορμή για τη δημιουργία του αποθέματος

  Οι Αμερικανοί πολιτική για πρώτη φορά αποφάσισαν ότι είναι αναγκαία η διατήρηση αποθεμάτων πετρελαίου στις αρχές της δεκαετίας του 1970, μετά από το εμπάργκο πετρελαίου στον οποία προχώρησαν οι χώρες της Μέσης Ανατολής και προκάλεσε την εκτίναξη των τιμών σε όλο τον κόσμο.

  Τότε, τα μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Αραβικών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OAPEC) -συμπεριλαμβανομένων των Ιράν, Ιράκ, Κουβέιτ, Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας- αρνήθηκαν να εξάγουν πετρέλαιο στις ΗΠΑ επειδή υποστήριζαν το Ισραήλ στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973.

  Ο πόλεμος διήρκεσε μόλις τρεις, τον Οκτώβριο εκείνου του έτους, αλλά το εμπάργκο -το οποίο στόχευε και άλλες χώρες- κράτησε έως τον Μάρτιο του 1974, οδηγώντας σε τετραπλασιασμό των τιμών παγκοσμίως από τα περίπου 3 δολάρια το βαρέλι σχεδόν στα 12 δολάρια.

  Τότε ήταν που το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε τον νόμο για τη διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί ανάλογη κατάσταση στο μέλλον.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ