Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Σεπ-2019 21:22

  Ξεπέρασε το 1 τρισ. δολ. το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ στο 11μηνο

  Ξεπέρασε το 1 τρισ. δολ. το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ στο 11μηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια στο 11μηνο του λογιστικού έτους, δηλαδή την περίοδο Οκτωβρίου - Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

  Οι υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες, το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους και τα αδύναμα έσοδα στις αρχές του φορολογικού έτους οδήγησαν σε έλλειμμα αυξημένο κατά 19%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο έναν χρόνο πριν.

  Οι κρατικές δαπάνες εμφανίζονται αυξημένες κατά 7%, στα 4,1 τρισ. δολ., ξεπερνώντας σε ρυθμό αύξησης τα φορολογικά έσοδα, που αυξήθηκαν κατά 3% στα 3,1 τρισ. δολ.

  Το συνολικό έλλειμμα φτάνει στο 11μηνο τα 1,07 τρισ. δολ. ή αλλιώς το 4,4% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.

  Μια ισχυρή οικονομία γενικά οδηγεί σε μικρότερα ελλείμματα, καθώς το αυξημένο εισόδημα των νοικοκυριών και τα εταιρικά κέρδη διευκολύνουν τη συλλογή φόρων, ενώ δαπάνες όπως τα προγράμματα για τους ανέργους τείνουν να μειώνονται.

  Η αμερικανική οικονομία σημειώνει επέκταση για 10 συναπτά έτη (Ιούλιος 2009-Ιούλιος 2019), χρονική περίοδο που συνιστά ιστορικό ρεκόρ. Ωστόσο, τα ετήσια ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού βρίσκονται σε πορεία εκτόξευσης άνω του 1 τρισ. δολ., ξεκινώντας από το τρέχον έτος, κυρίως λόγω των φοροελαφρύνσεων που υιοθέτησε η κυβέρνηση Τραμπ το 2017, αλλά και ενός προϋπολογισμού του 2018 που "έσπασε" το φράγμα στις δαπάνες που είχε τεθεί με νόμο του 2011.

  Το έλλειμμα συνήθως υποχωρεί τον τελευταίο μήνα του φορολογικού έτους, οπότε, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου των ΗΠΑ, αναμένεται να διαμορφωθεί, όταν ολοκληρωθεί το φορολογικό έτος, στα 960 δισ. δολ. στο σύνολο της χρονιάς.

  Το έλλειμμα για τον μήνα Αύγουστο διαμορφώθηκε στα 200 δισ. δολ., μειωμένο κατά 7% σε σχέση με εκείνο του ίδιου μήνα την περσινή χρονιά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων